08/07/25
Ondanks de demissionaire status van het kabinet, staan er voor Prinsjesdag 2025 enkele belangrijke fiscale wetsvoorstellen op de agenda. De maatregelen zien op het oplossen van technische knelpunten in bestaande wetgeving tot maatregelen voor duurzaamheid en betaalbare energie. Ook de vorig jaar aangenomen verhoging van de btw op o.a. cultuur, boeken en sport die per 2026 in zou gaan, wordt waarschijnlijk teruggedraaid. Hoewel extra wijzigingen niet worden verwacht, blijft de fiscale agenda in beweging. In deze update bieden we een overzicht van de aangekondigde wetsvoorstellen met Prinsjesdag en wat u kunt verwachten voor het komende jaar.
Op 25 juni heeft de Tweede Kamer de lijst met onderwerpen vastgesteld die zij controversieel verklaren. Dit zijn wetsvoorstellen en beleidsdocumenten die niet op de Kameragenda komen, totdat er een nieuw kabinet is aangetreden. Er zijn geen fiscale onderwerpen van het ministerie van Financiën controversieel verklaard. De lijst met controversieel verklaarde onderwerpen kan echter veranderen en is geen statische lijst.
Hieronder vind je een overzicht van de aangekondigde wetsvoorstellen, die op 16 september 2025 tijdens Prinsjesdag verschijnen:
Wetsvoorstel Belastingplan 2026: In het Belastingplan staan diverse fiscale maatregelen van de verschillende belastingsoorten, van de gedeeltelijke inflatiecorrectie in box 1, de aanpassingen van de lucratief belangregeling in box 2 tot de pseudo-eindheffing voor werkgevers op privégebruik fossiele auto's.
Wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2026: Dit wetsvoorstel richt zich voornamelijk op het oplossen van technische knelpunten en omissies in bestaande fiscale wetgeving.
Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling bijheffing-informatieaangifte (DAC9).
Differentiatie vliegbelasting: Vanaf 2027 wordt de vliegbelasting gedifferentieerd en worden langere vluchten meer belast.
Tweede wet aanpassingen Wet minimumbelasting 2024: Implementatie van de EU-richtlijn voor minimumbelasting. Het voegt de resterende administratieve richtsnoeren van de OESO toe en omvat diverse technische wijzigingen.
Wetsvoorstel uitvoering Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM): De Europese Verordening CBAM regelt de koolstofcorrectie aan de Europese buitengrens. Vanaf 1 januari 2026 wordt CBAM volledig operationeel. Dit voorstel legt de noodzakelijke aanvullende bepalingen in de Nederlandse wetgeving vast.
Wetsvoorstel Wet stroomlijning fiscaal inzagerecht: Iedere belastingbetaler krijgt het recht om zijn eigen belastinggegevens te bekijken.
Wet terugdraaien afschaffing verlaagd btw-tarief op cultuur, media en sport: Hiermee wordt de geplande verhoging van het btw-tarief op cultuur, media en sport teruggedraaid. Voor de volledigheid merken we op dat de btw-verhoging per 2026 op logies (bijvoorbeeld hotelovernachtingen) wel in stand blijft.
Deze wetsvoorstellen vormen de kern van de fiscale agenda voor Prinsjesdag. De exacte invulling en eventuele aanvullende maatregelen zullen echter pas op Prinsjesdag zelf bekend worden gemaakt. Er kunnen dus zaken bij komen, afvallen of veranderen, zelfs na de presentatie van de wetsvoorstellen op Prinsjesdag. De behandeling van het pakket Belastingplan 2026 zal namelijk deels pas na de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer plaatsvinden. De stemming over het Belastingplan volgt dan eind november met de nieuwe Tweede Kamer.
Bent u benieuwd naar de volledige lijst van verwachtingen en onze analyses? Volg dan de link naar onze verwachtingenpagina, hier staan de laatste updates van de fiscale wet- en regelgeving. Deze pagina wordt geüpdatet als er wijzigingen zijn. Of contact je PwC belastingadviseur voor eventuele vragen over hoe de verwachte maatregelen impact kunnen hebben op je organisatie.