De semiconsector is een van de meest R&D-intensieve sectoren wereldwijd. In Europa investeren semiconbedrijven gemiddeld 14 procent van hun omzet in R&D. Afgelopen jaren zijn de R&D-uitgaven in de Nederlandse semiconsector hard gegroeid. Voor bedrijven in de semiconductorindustrie en voor technologiebedrijven die aan de sector leveren is effectieve R&D cruciaal om technologisch leiderschap te behouden.
Semicon R&D expenditures as percentage of revenues
Playback of this video is not currently available
Welke drivers maken het verschil voor effectieve R&D in de semicon- en high-tech-maakindustrie? Om het antwoord inzichtelijk te maken, bezochten Steven Pattheeuws en Joost Eyck, technologie-experts van PwC Strategy&, twee belangrijke partijen in het semicon-ecosysteem: Nearfield Instruments en Neways Electronics.
De juiste innovatierichting bepalen was in deze high-techsector altijd belangrijk om voorop te lopen. Met toenemende R&D-investeringen en steeds kortere innovatiecycli neemt de complexiteit van R&D toe. Daarmee is R&D-effectiviteit doorslaggevend geworden voor elk bedrijf in de semicon-industrie. Welke onderbouwing krijgen uw investeringskeuzes nu er zoveel op het spel staat?
De innovaties van semicon-bedrijven worden veelal ontwikkeld samen met partners en klanten – het is een van de succesfactoren van het Nederlandse ecosysteem. De steeds intensievere samenwerking in het ecosysteem maakt het optimaliseren van R&D-effectiviteit ingewikkeld. Hoe benut u co-innovatie optimaal in uw R&D-strategie?
Met toenemende margedruk in de waardeketen wordt het moeilijker om R&D-intensiteit op peil te houden. Ondersteunende maatregelen op het gebied van portfoliokeuzes (markt, product, klant), prijsmodellen en kostenmanagement zijn nodig om de betaalbaarheid van het innovatievermogen te behouden. Welke maatregelen vergroten de betaalbaarheid van uw R&D?
EBITDA margin of Mid-tier (weighted margin of representative sample set of 20 Mid-tier companies, 2021-2023, %)
R&D-effectiviteit begint met transparantie – helder inzicht in uw R&D-portfolio is een basisvoorwaarde om de juiste afwegingen te maken. Hoe balanceert u korte- versus langetermijninvesteringen? Hoe balanceert u productinnovatie versus procesinnovatie? En hoe maakt u afwegingen tussen investeringen in verschillende productclusters?
Daarnaast is het belangrijk om een effectieve R&D-besturing op te zetten. Hoe maakt u R&D-investeringsbeslissingen en hoe onderbouwt u deze beslissingen met gestandaardiseerde en realistische businesscases? Hoe krijgt u uw R&D-processen onder controle met heldere beslismomenten en besliscriteria?
Vervolgens is het continu monitoren van de R&D-bestedingen en -resultaten essentieel om uw doelstellingen te behalen. Zorgvuldige monitoring maakt het mogelijk om uw investeringsmodel bij te sturen en te optimaliseren.
Op basis van onze ervaring en best practices helpen onze experts vanuit Consultancy, Tax en Assurance u met: