Europese Unie
Om de handel tussen consumenten en bedrijven in de Europa te vergroten, wil de Europese Unie één uniforme Europese betaalruimte ontwikkelen. Daarbinnen is het mogelijk om met één rekening en één set betaalmiddelen in Europese landen te betalen. Alle juridische en technische barrières zijn weggenomen voor pan-Europese geldtransacties.
Europese standaard
Met SEPA wil de Europese Commissie een einde maken aan de lappendekken van elektronische betalingsstandaarden in de EU, die nu nog voor bedrijven kostenverhogend zijn. De SEPA-regels zijn uniforme regels en technische standaarden die gebruikt worden voor betaalproducten voor Euro-transacties in Europa. Ze zijn opgesteld door de European Payment Council, waarin de Europese banken verenigd zijn.
Verplichte aanpassingen voor bedrijven
Voor bedrijven is de noodzaak niet altijd duidelijk, zelfs niet nu de migratiedeadline is vastgesteld op 1 februari 2014. SEPA zal veel consequenties hebben voor bedrijven. Huidige bedrijfsprocessen voldoen niet meer en systemen en betaalbestanden krijgen een upgrade. Betalingsverwerking krijgt ook aanpassingen om betalingen te blijven verwerken. Incassocontract management processen vereisen uitbreiding van activiteiten. We zien in de markt dat dit trajecten zijn, die in tijd variëren van 6 maanden tot 2,5 jaar.
Kansen voor bedrijven
SEPA biedt ook kansen om cashmanagement te optimaliseren. Men kan in de toekomst toe met minder bankrekeningen. Het geld kan op één punt worden gecentraliseerd. Betaal transacties zijn minder lang onderweg van cliënt naar leverancier. De zichtbaarheid van cash en het werkkapitaal verbeterd. Dit alles werkt kostenverlagend.