23/12/22
Vanaf 2024 wordt een krimp verwacht in het aantal ingeschreven studenten bij de hbo’s, met name buiten de randstad. De groei van het aantal studenten op de Nederlandse universiteiten zwakt af. Dat blijkt uit PwC's jaarlijkse benchmark van publieke data universiteiten en de tweede editie van de benchmark publieke data hogescholen. Ook verwachten Nederlandse universiteiten op de lange termijn aanzienlijke langlopende leningen te gaan aantrekken, ook bij de hogescholen neemt de omvang van de leningen nog toe. Cybersecurity is het meest genoemde risico. De toelichtingen in het bestuursverslag rondom thema's als duurzaamheid (met name op de domeinen social en governance) en fiscaliteit zijn nog beperkt. De omvang van de jaarverslaggeving loopt sterk uiteen en het effect op de transparantie is niet eenduidig.
De benchmark geeft inzicht in de positie van de Nederlandse instellingen in internationale en nationale ranglijsten ten aanzien van onder meer onderzoek (universiteiten), studenttevredenheid en duurzaamheid. De rapportage geeft verder inzicht in personele en financiële kengetallen, opbrengststromen, financiering van huisvesting en actuele maatschappelijke thema’s als duurzaamheid en fiscaliteit.
Nieuw voor 2021 is dat wij inzicht geven in beschreven risico’s in de risicoparagrafen met daarbij extra aandacht voor cybersecurity-risico’s. Voor de analyses zijn de publiek beschikbare data vanuit onder andere het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de jaarverslagen van 14 universiteiten en 20 hogescholen gebruikt.
Robert Loesberg
Partner en sectorvoorzitter Onderwijs., PwC Netherlands
Tel: +31 (0)88 792 58 93