Workshop anti-witwassen

Ontmaskeren van witwassen binnen uw organisatie

Geen bedrijf zit er op te wachten: betrokkenheid bij witwassen. Toch lijkt het aantal witwasincidenten wereldwijd alleen maar toe te nemen. Elk bedrijf kan zonder het te weten gebruikt worden om wit te wassen. Hoe zorgt u dat u hier een goede antenne voor ontwikkelt. 

PwC en het Anti-Money Laundering Centre hebben samen een workshop ontwikkeld om kennis en bewustzijn rondom anti-witwassen te vergroten. In deze workshop kruipt u in de huid van een onderneming die met een witwasschandaal geconfronteerd wordt. Onder begeleiding van een analist zit u vast in dit hypothetische scenario. Het is aan u om te achterhalen hoe diep dit gaat. Hoe herkent u dat u onderdeel bent van een witwasconstructie? En hoe kunt u nagaan of uw organisatie hiervoor misbruikt wordt? 

loading-player

Playback of this video is not currently available

Op het Fraude Film Festival hebben we deze workshop proef gedraaid. Op basis van de feedback werken we nu toe naar een première in het eerste kwartaal van 2020.

Witwasprincipes

Tijdens deze workshop behandelen we hoe een organisatie de eigen kwetsbaarheid voor witwassen kan onderkennen. Dit doorleeft u op basis van deze drie principes:

  • Elke organisatie kan ongewild gebruikt worden voor witwassen. Witwassers spannen zich in om onder de radar te blijven, dus het valt niet zomaar op als uw organisatie gebruikt wordt. Verplaats u in de geest van een witwasser om te zien hoe uw organisatie gebruikt kan worden.
  • Elk onderzoek kan gestructureerd worden door het maken van hypotheses. De mogelijkheden tot witwassen zijn talrijk. Als u gelijk bij de eerste mogelijkheid de diepte induikt ziet u de rest van de gevaren over het hoofd. Begin met een heldere hypothese en maak deze gaandeweg steeds verfijnder om de regie te houden met oog voor het risico.
  • Elk scenario kunt u toetsen aan de sporen die het nalaat in uw data. Witwassers hebben een andere bedrijfsvoering dan reguliere ondernemers. Denk goed na over hoe u hier de sporen voor kan zien in uw organisatie en toets hierop. Gebruik gepaste gegevens en analyses om deze sporen te herkennen. 

Aan het einde bent u in staat om op een structurele wijze kwetsbaarheden voor witwassen te onderkennen en u beter te wapenen tegen misbruik van uw organisatie.

Contact

Sofie Wulp

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 0(88) 792 61 18

Volg ons