Workshop anti-witwassen

Volgende sessie 6 juni 2024

Ontmaskeren van witwassen binnen uw organisatie

Geen bedrijf zit er op te wachten: betrokkenheid bij witwassen. Toch lijkt het aantal witwasincidenten wereldwijd alleen maar toe te nemen. Elk bedrijf kan zonder het te weten gebruikt worden om wit te wassen. Hoe zorgt u dat u hier een goede antenne voor ontwikkelt?

PwC en het Anti-Money Laundering Centre hebben samen een workshop ontwikkeld om kennis en bewustzijn rondom anti-witwassen te vergroten. In deze workshop kruipt u in de huid van een onderneming die met een witwasschandaal geconfronteerd wordt. Onder begeleiding van een analist zit u vast in dit hypothetische scenario. Het is aan u om te achterhalen hoe diep dit gaat. Hoe herkent u dat u onderdeel bent van een witwasconstructie? En hoe kunt u nagaan of uw organisatie hiervoor misbruikt wordt?

Een eerste versie van de game werd een aantal jaar geleden gepresenteerd op het Fraude Film Festival. Sindsdien hebben we de game verder ontwikkeld en hebben we onder andere een interactief dashboard toegevoegd waarin deelnemers zelf hun hypotheses kunnen verifiëren of falsifiëren

De eerstvolgende sessie met open inschrijving zal plaatsvinden op donderdag 6 juni 2024 tussen 10.00 en 12.30 uur.

*Om zoveel mogelijk organisaties de kans te geven om deel te nemen kunnen per workshop maximaal 3 deelnemers per organisatie participeren.

De training is onder meer geschikt voor professionals werkzaam in de compliance, integriteit, AML of onderzoekspraktijk. In de workshop wordt een casus behandeld die zich afspeelt buiten de financiële sector. De workshop is daarmee (mede) relevant voor professionals die werkzaam zijn buiten deze sector.

Witwasprincipes

Tijdens deze workshop behandelen we hoe een organisatie de eigen kwetsbaarheid voor witwassen kan onderkennen. Dit doorleeft u op basis van deze drie principes:

  • Elke organisatie kan ongewild gebruikt worden voor witwassen. Witwassers spannen zich in om onder de radar te blijven, dus het valt niet zomaar op als uw organisatie gebruikt wordt. Verplaats u in de geest van een witwasser om te zien hoe uw organisatie gebruikt kan worden.
  • Elk onderzoek kan gestructureerd worden door het maken van hypotheses. De mogelijkheden tot witwassen zijn talrijk. Als u gelijk bij de eerste mogelijkheid de diepte induikt ziet u de rest van de gevaren over het hoofd. Begin met een heldere hypothese en maak deze gaandeweg steeds verfijnder om de regie te houden met oog voor het risico.
  • Elk scenario kunt u toetsen aan de sporen die het nalaat in uw data. Witwassers hebben een andere bedrijfsvoering dan reguliere ondernemers. Denk goed na over hoe u hier de sporen voor kan zien in uw organisatie en toets hierop. Gebruik gepaste gegevens en analyses om deze sporen te herkennen. 

Aan het einde bent u in staat om op een structurele wijze kwetsbaarheden voor witwassen te onderkennen en u beter te wapenen tegen misbruik van uw organisatie.

Playback of this video is not currently available

0:03:00

Contact

Sofie Wulp

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 343 93 86

Sebastiaan van Zijl

Sebastiaan van Zijl

Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)68 292 40 99

Volg ons