Verklein de ecologische voetafdruk van uw medewerkers

Environmental Footprint Insights geeft persoonlijke inzichten in CO2-uitstoot

Klimaatverandering is één van de meest urgente problemen in de wereld van vandaag. PwC ziet voor het bedrijfsleven een sleutelrol weggelegd bij het tegengaan van klimaatverandering en het aanjagen van duurzame groei. We zijn vastbesloten om onze verantwoordelijkheid hierin te nemen. Daarom hebben we een 'net zero'-ambitie, wat ook inhoudt dat we onze klanten ondersteunen bij hun duurzaamheidstransformaties. 

De ‘net zero’-transformatie vraagt om verandering op alle niveaus. Uit ons onderzoek is gebleken dat werkgerelateerde mobiliteit in veel bedrijven, waaronder PwC, een belangrijke vervuiler is. Om dit te verduurzamen, is het een cruciale eerste stap om persoonlijke inzichten te geven in de CO2-uitstoot van een organisatie op alle niveaus: voor management, voor medewerkers en voor (project)teams. Dit is precies wat Environmental Footprint Insights (EFI) biedt.

Op deze manier geven wij houvast bij uw duurzame vooruitgang. Met onze kennis en expertise gebruiken wij een verscheidenheid aan ideeën, lenzen en perspectieven bij het ondersteunen van onze klanten en andere stakeholders. Dat doen we samen, voor een nieuwe morgen.

Playback of this video is not currently available

0:02:03

Environmental Footprint Insights

Verklein de ecologische voetafdruk van uw medewerkers. Environmental Footprint Insights is een CO2-dashboard om duurzaam zakelijk (reis)gedrag onder medewerkers te stimuleren en de CO2-voetafdruk van bedrijven en medewerkers te monitoren. Samen op weg naar een duurzame toekomst.  
 
Environmental Footprint Insights is een van de drie winnaars van PwC's Global Innovation Challenge 2021. De Challenge is een kans voor iedereen bij PwC om zijn of haar competenties en innovatieve, door mensen geleide en technologie gedreven commerciële oplossingen, onder de aandacht te brengen en zo belangrijke problemen voor onze klanten en de samenleving op te lossen. 

Gewoonten en gebrek aan inzicht staan echte verandering vaak in de weg

Duurzaamheid moet een integraal onderdeel worden van bedrijfsprocessen en werkomgevingen. Uit ons onderzoek blijkt echter dat medewerkers vaak verschillende hindernissen ervaren als het gaat om het veranderen van reisgedrag:

  • Gebrek aan inzicht: ‘Ik weet niet hoe hoog mijn voetafdruk is en hoe ik deze kan verkleinen.’
  • Verkeerde prikkels: ‘Ik word verantwoordelijk gehouden voor de kostenefficiëntie van mijn mobiliteit, maar niet voor de duurzaamheid ervan.’
  • Tegenstrijdige verwachtingen: ‘Er wordt van ons verwacht dat we op kantoor werken om effectief samen te werken.’
  • Perceptie van productiviteitsverlies: ‘De trein kost te veel tijd.’
  • Gebrek aan flexibiliteit in het mobiliteitsplan: ‘Ik zit vijf jaar vast aan mijn leaseauto die op fossiele brandstof rijdt.’

Het onzichtbare zichtbaar maken door medewerkers inzicht te geven in hun uitstoot

We hebben de Environmental Footprint Insights-tool ontwikkeld om bewustwording te creëren, inzichten te geven en medewerkers te inspireren om de impact van hun mobiliteitskeuzes te begrijpen. Deze tool stelt management en medewerkers in staat om projecten duurzamer te plannen en uit te voeren door het voorspellen en volgen van de CO2-voetafdruk die hun (project) mobiliteit veroorzaakt.

Onze veelzijdige aanpak om de CO2-uitstoot te verminderen

Mobiliteitsopties, organisatiecultuur en manier van werken verhinderen dat medewerkers hun gedrag veranderen en duurzamere mobiliteitskeuzes maken. Om medewerkers echt te stimuleren, kijken we naar de organisatie als geheel. Dat wil zeggen naar de business (processen & beleid), technologie (voorzien in gebruiksvriendelijke en relevante tools) en het ervaringsperspectief (gedragsverandering van medewerkers en leiderschap).

Playback of this video is not currently available

0:01:05

Environmental Footprint Insights

Wat maakt Environmental Footprint Insights uniek?

  • We beginnen met het transformatietraject. De tool is er om dit traject te ondersteunen. De vraag waar we ons op richten is hoe we medewerkers kunnen stimuleren en inspireren om duurzamere (mobiliteits-)keuzes te maken, niet hoe we een tool succesvol kunnen implementeren. We zijn er om je te ondersteunen tijdens jouw hele duurzaamheidstransformatie.
  • We stellen de gebruiker centraal in onze oplossing. Bij het ontwerp en de bouw van de tool hebben we de op onderzoek gebaseerde voorkeuren van medewerkers als uitgangspunt genomen. Daarbij nemen we ook veranderende behoeften mee door de tool voortdurend te testen en te verbeteren. We hebben uiteindelijk een naadloos geïntegreerd serviceaanbod gecreëerd, waarbij bijvoorbeeld geen handmatige invoer van de gebruikers nodig is.
  • We kijken vanuit een project of team. Veel duurzame mobiliteitsapps laten alleen jouw persoonlijke voetafdruk zien. In plaats daarvan laten we ook (1) de voetafdruk van de hele organisatie zien, zodat mensen vergelijkingen kunnen maken en (2) de voetafdruk op team- of projectniveau, zodat je deze effectief kunt voorspellen en volgen.
  • We doen wat we zeggen. We bieden niet alleen onze klanten Environmental Footprint Insights aan, we gebruiken het ook zelf. Wij nemen duurzaamheid serieus en hebben daarom zelf veel stappen ondernomen om onze bedrijfsvoering duurzamer te maken en het bewustzijn onder medewerkers te vergroten. Hierdoor hebben we veel praktijkervaring met het aansturen van een dergelijke duurzaamheidstransformatie en het implementeren van een bijbehorende tool in een (grote) organisatie als de onze.

Bent u benieuwd geworden naar een demo van Environmental Footprint Insights? Of wilt u meer horen over hoe wij kunnen inspireren of ondersteunen om uw duurzaamheids- of mobiliteitstransitie een impuls te geven of te versnellen? We vertellen u graag meer!

Neem contact met ons op

Volg ons

Contact

Sebastiaan Nijhuis

Sebastiaan Nijhuis

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 856 71 25

Hide