EMEA Insurance ESG White Paper

ESG: Hoe verzekeraars ambitie omzetten in actie

De prioriteiten op het gebied van Environment, Social en Governance (ESG) geven de wereldeconomie een nieuw gezicht. Daarnaast geeft ook de veranderende wet- en regelgeving een groeiende impuls aan de ESG-transitie, vooral met betrekking tot investeringen, risico’s en rapportages.

Nieuwe wet- en regelgeving hebben ook een flinke impact op het strategische management, bijvoorbeeld ten aanzien van beslissingen op het gebied van productontwikkeling en investeringen. Strategische ambities en ESG-compliance zijn daarom sterk met elkaar verbonden.

Download de whitepaper

Europa loopt voorop. Dat is het gevolg van de druk door diverse belanghebbenden en de autoriteiten. Maar inmiddels voelen het Midden-Oosten en Afrika ook een toenemende druk. Zo zien we dat de verzekeraars in de EMEA regio de vaart moeten houden in het overwegen van hun ESG-ambitie en deze op te nemen in hun strategie, cultuur en bedrijfsvoering.

Acht van de tien verzekeraars die hebben deelgenomen aan PwC’s Global Insurance ESG Survey, willen ESG in hun strategie wil opnemen op een manier die verder gaat dan de wettelijke vereisten. Een vergelijkbaar percentage denkt dat ESG een impact zal hebben op al hun functies, niet alleen in verzekeringen, beleggingen, risicobeheer en rapportage, maar ook in claims, belastingen, human capital, de eigen bedrijfsvoering en de verkooppraktijk.

De grote vraag is nu: hoe zet je deze ambitie om in actie? ESG is enorm breed en de uitdagingen worden versterkt door de verbanden en domino-effecten tussen de ecologische, sociale en bestuurlijke prioriteiten. Waar moet je beginnen?

De meeste verzekeraars in ons wereldwijde onderzoek vinden dit moeilijk en hebben nog geen significante actie ondernomen op het gebied van ESG. Zelfs nog niet ten aanzien tot het definiëren van hun ambities.

‘Embracing ESG: How insurers turn ambition into action’, geeft inzicht in de ESG uitdagingen die verzekeraars hebben en draagt ideeën aan die helpen bij het zetten van de eerste waardevolle stappen. De onderwerpen die worden belicht:

  • Op weg naar een onverzekerbare wereld? - Ontwikkelingen en praktijken in de markt op het gebied van strategie, transformatie en rapportage
  • ESG Insurance Governance - Hoe organiseert u ESG binnen uw organisatie?
  • Van CFO naar CVO (of CSO) - Van een financiële naar een niet-financiële functie
  • Prijzen en productontwikkeling - Hoe prijst u ESG-gerelateerde onderwerpen?
  • Data, tools en partnerships - Hoe kunnen data, tools en partnerships bijdragen aan de innovatiekracht en de geloofwaardigheid van uw organisatie?
  • Wat is het volgende? - Wat zijn de onderwerpen en risico's van de toekomst?
  • Expertise en vaardigheden - Waar moet uw organisatie zich ontwikkelen?
  • Greenwashing - Hoe gaat u om met de steeds veranderende ESG-context?
  • Net-Zero toezeggingen - Hoe zorgen we ervoor dat al deze toezeggingen worden nagekomen?

Wij bespreken graag hoe u deze inzichten kunt gebruiken in uw organisatie.

Contact us

Gert-Jan Heuvelink

Gert-Jan Heuvelink

Partner & EMEA Insurance leader, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 054 29 72

Amanda Korver-Heins

Amanda Korver-Heins

Partner & Insurance leader, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 266 17 54

Kees-Jan de Vries

Kees-Jan de Vries

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 069 68 28

Lex Huis in het Veld

Lex Huis in het Veld

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 771 01 75

Volg ons