Nieuwe risico's

De zwartste scenario’s doordenken

De gebeurtenissen in de financiële sector vanaf 2008 leerden dat sectorbedreigende gevaren onverwacht en ingrijpend de kop op kunnen steken. De veiligheid van bepaalde beleggingen, bedrijven en zelfs landen was ineens onzeker. Burgers beschouwen de financiële sector met een kritischer blik dan ooit tevoren. En er hangt opnieuw gevaar in de lucht – ziet u het aankomen?

Strategische visie op hoogste niveau

Hoewel sinds 2008 vrijwel iedereen onderkent dat nieuwe risico’s dreigen, is het voor veel ondernemingen ingewikkeld hoe hierop te anticiperen. Als het over risico gaat, wordt de analyse en aanpak vaak te makkelijk aan de risk officer overgelaten. Een strategische visie op het hoogste niveau blijft achterwege, terwijl juist de recente ervaringen laten zien dat zelfs het voorbestaan van organisaties abrupt in het geding kan zijn. Durft u actief te zoeken naar gevaren die nu nog onder de oppervlakte liggen?

ORSA

Als onderdeel van Sovency II maken verzekeraars een own risk and solvency assessment (ORSA), bij voorkeur in samenhang met kapitaalmanagement en waardesturing. Dat is een goed begin. Toch leidt het in onze ervaring nog niet tot die noodzakelijke, strategische visie op risico.

Zo kunnen wij u helpen

Om werkelijk onder ogen te durven zien wat mogelijk op ons af komt, is koelbloedigheid en doorzettingsvermogen nodig. Wij gaan graag met u op zoek naar de donkerste scenario’s. Hiervoor laten we mensen in uw organisatie eerst zelf vrijuit zwartkijken. 

We beginnen bij de cruciale waardedrijvers van uw organisatie en de mogelijke bedreigingen. Ook kijken we naar sectorbrede onderzoeken zoals van DNB als opstap naar structurele risico’s. Vervolgens kijken we naar manieren om te anticiperen. En wij denken met u mee hoe u risico-identificatie tot structureel en geïntegreerd onderdeel van uw bedrijfsvoering kunt maken.

‘Risico-identificatie vereist een structurele aanpak om actief bedreigingen in kaart te brengen. Binnen de onderneming en in de sector.’

Bas van der Pas

Contact

Bas van de Pas

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 263 83 99

Volg ons