B2C Grensoverschrijdende verkopen in de EU

In de EU gevestigde bedrijven die betrokken zijn bij grensoverschrijdende leveringen van goederen aan particulieren (consumenten/B2C-leveringen) zullen waarschijnlijk in meer landen dan nu het geval is lokale btw in rekening moeten brengen de huidige drempels voor B2C-transacties op afstand aan andere EU-lidstaten worden namelijk vervangen door één gecombineerde EU-drempel. Bedrijven die deze drempel overschrijden, moeten lokale btw in rekening brengen in alle landen waar hun B2C-klanten gevestigd zijn.

Hoe werkt het?

Dit betekent dat informatie over de toepasselijke btw-tarieven voor alle landen waar de B2C-klanten zich bevinden, moet worden verzameld en opgenomen in de basisgegevens van het ERP-systeem. Mogelijk zijn nieuwe belastingcodes en een uitbreiding van de huidige btw-bepalings proces nodig om de automatische vaststelling van de btw voor transacties die aan deze nieuwe regels onderworpen zijn te faciliteren.

One-Stop-Shop-systeem

Alle btw die verschuldigd is ter zake van de grensoverschrijdende B2C-verkopen in de EU kan voor alle landen samen worden gerapporteerd en voldaan via één enkele btw-aangifte volgens dezelfde logica als de huidige MOSS (Mini-One-Stop-Shop-systeem) voor B2C-elektronische diensten binnen de EU. Deze MOSS zal worden uitgebreid en geconverteerd naar de OSS (One-Stop-Shop-systeem), dat zowel voor B2C-grensoverschrijdende diensten als voor B2C-goederenverkopen op afstand kan worden gebruikt. 

Uw administratieve systemen behoeven waarschijnlijk aanpassing om deze rapportageverplichting te faciliteren, bijvoorbeeld door een onderscheid te maken tussen het land waar de rapportage moet plaatsvinden (het land waarvoor de OSS rapportage wordt gemaakt) en het land waar de transactie belastbaar is (het land waarin fiscaal gerapporteerd wordt). Mogelijk kan uw organisatie zich ook in een aantal EU-landen voor btw-doeleinden laten deregistreren door toepassing van de OSS.

Volg ons

Contact

Bertjan Janzen

Bertjan Janzen

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 129 02 20

Ron Sperling

Ron Sperling

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 350 24 79

Hide