Duurzaamheid en ESG binnen de publieke sector

Open training

Open training

Direct inschrijven

Inhouse training

Inhouse training

Neem contact met ons op

Duurzaamheid is een belangrijke strategische pijler voor de publieke sector. Maatschappelijke verwachtingen staan van nature aan de basis van waardecreatie door een publieke organisatie. Een duurzame organisatie: het is geen keuze of altruïsme meer, maar een must. En ook een publieke instelling zelf wordt geacht hier beleid op te maken, prestaties te meten en meer en meer hierover te rapporteren. PwC's Academy heeft daarom een aantal blended leerprogramma's ontwikkeld, waaronder een specifiek programma voor de publieke sector, om deze belangrijke uitdaging aan te gaan.

Er hebben al verschillende instellingen deelgenomen

'Goede combinatie van theorie, praktijk voorbeelden en de ruimte voor inbreng van eigen casussen en vragen.'

deelnemer publieke instelling 2023
Duurzaamheid voor de financiële professional binnen de publieke sector

'Mooi overall beeld van het gehele ESG en CSRD speelveld. Fijne afwisseling tussen de verschillende lesvormen; digitaal, theorie en toepassen van CSRD.'

deelnemer publieke instelling 2023

Belang duurzaamheid publieke sector

Hoewel voor de meeste publieke instellingen (nog) niet verplicht, structureren de Corporate Sustainability Reporting Directive met daaronder de ESRS-verslaggevingsstandaarden de niet-financiële verslaggeving. Het kader van de CSRD kan de publieke sector helpen om te zorgen voor een waardevolle aanwending van middelen en hier op transparante wijze verantwoording over af te leggen aan alle belanghebbenden. 

Onderwerpen als CO2 uitstoot, duurzaam bouwen, afval, diversiteit en inclusie worden toegelicht. Deze richtlijnen en regels zijn voor uw instelling in de praktijk belangrijke ontwikkelingen, ook voor uw stakeholders. Steeds meer instellingen zijn intrinsiek gemotiveerd om tóch te rapporteren over duurzaamheidsambities en resultaten, ook al zijn ze dat niet verplicht. Onze leeroplossingen geven u de nodige kennis over de Sustainable Development Goals (SDGs) en toenemende ESG eisen. U haalt de kennis en kunde in huis om de overgang te maken van onbekend terrein naar een duurzamere toekomst.

Inhoud & opbouw van het leerprogramma

Dit leerprogramma is ook uitermate geschikt om te volgen met een groep van instellingen uit een specifieke regio of (sub)sector. Daarnaast kunnen we samen het programma voor uw instelling(en) waar gewenst aanpassen en op maat maken. Indien u hierin interesse heeft, neem vooral even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 


Kick-off

Kickstart uw ESG-leerprogramma
Duur: 1 uur

We starten met een kick-off sessie van een uur. Tijdens deze online sessie leert u alvast de trainers en andere deelnemers kennen, nemen we samen het programma door en heeft u gelegenheid om inhoudelijke én praktische vragen te stellen.

E-learnings

Breng uw ESG basiskennis op peil

U ontvangt toegang tot ons leerplatform. In uw eigen tijd volgt u naar keuze een aantal e-learning modules:  

  • Wat is ESG (Nederlands) 
  • Stakeholder expectations (Engels) 
  • Double materiality (Engels)  
  • Corporate Sustainability Reporting Directive (Engels) 
Totale duur: 2 uur 

In de e-learnings komen onderwerpen aan bod die tijdens de fysieke sessie worden besproken. Wij adviseren u de modules vóór de sessie te doorlopen, zodat u optimaal kunt deelnemen aan de klassikale sessie.

Fysieke sessie met ESG-experts

Pas ESG toe in de publieke sector praktijk
Duur: 5 uur

We gaan aan de slag met de praktijk. Onder leiding van onze ESG-experts richt u zich tot de doorvertaling van de theorie naar de praktijk. Daarin gaan wij in op de voorbeelden die van toepassing zijn op uw sector (bijvoorbeeld Rijksoverheid, Lokale Overheid, Onderwijs, Gezondheidszorg, Woningcorporaties en Maatschappelijke Organisaties).

De SDG experience: Onderdeel van deze fysieke sessie is een interactieve virtual reality beleving: u wordt op een unieke en innovatieve manier geïnspireerd om in actie te komen voor de Sustainable Development Goals. U wordt letterlijk in verschillende omgevingen geplaatst. Hiermee wordt het onderwerp nog tastbaarder!

NB: Voor een inhouse training is de SDG experience optioneel.

Over deze training

Na afloop van dit leerprogramma

  • Heeft u de nodige basiskennis over duurzaamheids-/ESG/SDG ontwikkelingen en de vertaling hiervan naar uw sector
  • Heeft u inzicht in de kansen én risico’s die ESG en SDG creëert voor uw organisatie en welke rol u als financiële professional kan innemen
  • Heeft u voorbeelden gezien vanuit andere sectoren en vanuit de publieke sector op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving
  • Bent u bekend met de ESG-rapportageverplichtingen (EU regelgeving zoals CSRD en CSDDD) en de gevolgen hierop op uw sector
  • Kunt u de dubbele materialiteitsanalyse uitleggen (belangrijk startpunt van de CSRD) en heeft u daarmee geoefend
  • Heeft u geoefend met een casus over stakeholderanalyse

Voor wie?

Dit programma is bedoeld voor professionals in alle publieke sectoren die op zoek zijn naar meer kennis over duurzaamheid. Dit omvat onder andere professionals op het gebied van duurzaamheid, financiën, risicomanagement, interne controle, HR, communicatie, facilitair management en medewerkers.

We hebben deze training al diverse malen gegeven voor publieke instellingen; zowel voor groepen financiële managers en medewerkers als voor groepen deelnemers met uiteenlopende functies.

Het niveau van de opleiding is HBO-niveau, en is ook geschikt voor een ieder met ervaring of affiniteit met het onderwerp.

Wie zijn de trainers?

Het leerprogramma wordt georganiseerd door ons ESG-team en PwC's Academy. De sessies worden gefaciliteerd door onze ESG-experts binnen de publieke sector. Zij hebben ruime expertise op diverse gebieden gerelateerd aan ESG. De ESG-experts bieden dagelijks hands-on ondersteuning aan internal audit, finance & control afdelingen. Ook ondersteunen zij instellingen bij onder meer de integratie van ESG in hun organisatiemodel, de implementatie van ESG-regelgeving/nieuwe ESG-gerichte processen en het opzetten of verbeteren van ESG-reporting.

De ESG-experts worden in dit leerprogramma ondersteund door de leeradviseurs van PwC’s Academy. PwC’s Academy biedt open opleidingsprogramma's voor organisaties en op maat gemaakte in-house en virtuele opleidingsprogramma's. Zij voorzien het leerprogramma van de nieuwste leertechnologieën- en methoden en de best passende leerinterventies om het gewenste leereffect te bereiken. 

Datum & Locatie

Training september
Kick-off
10 september 2024 10:00 - 11:00 | Live online
Klassikaal
24 september 2024 10:00 - 16:00 | PwC Amsterdam

Training oktober
Kick-off
3 oktober 2024 10:00 - 11:00 | Live online
Klassikaal
17 oktober 2024 10:00 - 16:00 | PwC Utrecht

Kosten

De kosten voor het bijwonen zijn €850,- (vrijgesteld van BTW). De prijs is inclusief trainingsmateriaal en lunch. De training is vrijgesteld van BTW in verband met onze registratie bij het CRKBO.

Voor PwC alumni geldt een kortingsregeling van 10%. Wanneer u zich als PwC alumnus aanmeldt, vermeldt u dan bij de inschrijving in het opmerkingenveld dat u gebruik wilt maken van de PwC alumni korting.

Voor alle kortingsregelingen van PwC's Academy geldt dat deze niet onderling te combineren zijn tenzij dit expliciet is aangegeven.

Het Open en Inhouse programma ziet er als volgt uit:

Tijd  
10:00 - 10:15 Welkom & introductie 
10:15 - 10:35 Het belang van duurzaamheid en ESG voor de publieke sector 
10:35 - 10.50 ESG regelgeving landschap 
10.50 - 11:00 Pauze
11:00 - 11:30 De relatie tussen de SDG’s, CSRD en CSDDD 
11:30 - 12:00 SDG Virtual Reality Experience 
12.00 - 13.00 Lunch (verzorgd door PwC)
13.00 - 13.30 Environmental (E), Social (S) en Governance (G) 
13:30 - 14.15 Stakeholder analyse, voorbeeld en casus 
14:15 - 14:30 Pauze
14.30 - 15:15 Dubbele materialiteitsanalyse, voorbeeld en casus 
15:30 - 15:50 Next steps: hoe nu verder?
15:50 - 16:00 Afronding & evaluatie
16:00 - 17.00 Vrijblijvende borrel

*Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen

Bij minimaal 10 deelnemers gaat de training door.

Het inschrijvingstermijn sluit in principe twee weken voor de trainingsdatum. Na ontvangst van uw aanmelding sturen wij u een bevestiging met aanvullende informatie over de training. Het aantal plaatsen per training is beperkt, wij zien uw aanmelding dan ook graag zo spoedig mogelijk tegemoet. Indien u onverhoopt verhinderd bent, kunt u een collega in uw plaats laten komen. Wij verzoeken u dit per e-mail door te geven op nl_pwc_academy@pwc.com.

Permanente Educatie

PE-Portfolio accountants (AA en RA)

Deze training kunt u opnemen als leeractiviteit in uw PE-portfolio. Na afloop van de training ontvangt u van ons een deelnamebewijs met het aantal gevolgde lesuren van de training.

PE-punten registercontrollers (RC)

Na afloop van de training ontvangt u van ons een deelnamebewijs met het aantal gevolgde lesuren van de training. U kunt dit zelf registreren op de website van de VRC.

Inhouse training

Heeft u interesse in dit onderwerp en wilt u deze training voor uw organisatie op maat laten maken? Wij bespreken graag met u uw leerdoelen, de casuïstiek en de gewenste leerresultaten. Ook de duur, datum en locatie van de training stellen wij in overleg met u vast.  Op basis van een voorgesprek maken wij een voorstel voor u op maat. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Contact us

Magda Chrysoulis-Stegeman

Magda Chrysoulis-Stegeman

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 86 70

Anouk Bijleveld

Anouk Bijleveld

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 777 94 08

PwC’s Academy

Onderdeel van/Part of, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 86 70

Volg ons