PSD2 in Europa

Een nieuwe toekomst voor bankieren

Banken hebben sinds jaar en dag het alleenrecht op het gebruik van betaalgegevens en de controle over het verlenen van toegang tot de betaalrekening van klanten. Maar dat is per februari 2019 veranderd met de komst van het door de EU gereviseerde Payment Services Directive (PSD2). PSD2 legt het fundament voor open bankieren, waarbij derde partijen toegang krijgen tot de klantgegevens en infrastructuur van banken.

PSD2 zal de toegangsdrempels verlagen voor zogenoemde derde providers zoals FinTechs, en zal de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen stimuleren. Voor financiële organisaties binnen de EU betekent dit substantiële veranderingen doorvoeren.

PwC heeft dan ook een Europees PSD2-team. Dit multidisciplinaire team van toonaangevende experts helpt u bij het beoordelen van de consequenties van PSD2, het ontwerpen van de beste oplossingen én het efficiënt en effectief implementeren daarvan. Wij willen onze klanten helpen bij het analyseren van de uitdagingen en het vinden van de kansen die PSD2 ze biedt.

Voorbereiden op PSD2: stelt u de juiste vragen?

Stelt u de juiste vragen over PSD2?

PSD2 zorgt voor een aantal uitdagingen op strategisch, technologisch, operationeel en juridisch gebied. Belangrijke vragen om te stellen:

  • Hebt u een grondige impact assessment uitgevoerd en daarbij gekeken naar uw strategie, producten, operations, IT, juridische positie, compliance en wereldwijde footprint?
  • Weet u hoe u in elke lokale markt met PSD2 moet omgaan en uw overkoepelende strategische aanpak kunt vasthouden?
  • Vindt uw PSD2-projectorganisatie de juiste balans tussen flexibiliteit en het betrekken van alle relevante partijen? 
  • Hoe vindt u de balans tussen PSD2-compliance en het benutten van strategische kansen die door PSD2 ontstaan?
  • Hebt u de mogelijkheden verkend om innovatieve oplossingen en nieuwe diensten te ontwikkelen?
  • Hoe kunt u profiteren van de toegenomen beschikbaarheid van gegevens en open infrastructuren?
  • Hebt u mogelijke samenwerking met FinTechs en third party providers (TPP) overwogen om nieuwe bedrijfsoplossingen te vinden?

Contact

Bauke Sprenger

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 361 88 23

Gerald Horst

Gerald Horst

Digital Identity partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 517 51 51

Volg ons