Automatische tekstanalyse en controle met kunstmatige intelligentie

Slimme software analyseert automatisch enorme hoeveelheden tekstbestanden en controleert de uitkomsten. Deze klant in de financiële sector beschikt hierdoor snel over een foutloze en herhaalbare analyse.

Wat was het probleem?

Een financiële instelling wilde voor een omvangrijk saneringstraject elementen uit honderdduizenden tekstbestanden, zoals rekeningafschriften, vergelijken met cijfers in een brondatabase. Het bedrijf moest onder meer kunnen aantonen dat bepaalde betalingen zijn gedaan en op basis daarvan een berekening maken. Het handmatig uitvoeren van de vergelijkende analyse zou langdurig, kostbaar en foutgevoelig zijn. Elke fout in de analyse kan leiden tot een juridische kwestie.

Automatische tekstanalyse en controle met kunstmatige intelligentie

Wat was de oplossing?

De data-analisten van PwC hebben een kunstmatige-intelligentietool voor tekstanalyse ingezet. Zij ontwierpen een broncode en een algoritme met daarin de gevraagde tekstelementen en berekeningen. Hiermee werden de pdf’s met miljoenen transacties automatisch geanalyseerd. De tool zette relevante informatie apart, rekende ermee en vergeleek uitkomsten met de brondatabase van de klant. Deze tool van PwC is inzetbaar voor de analyse van alle soorten tekstbestanden, zoals brieven, contracten of sociale-mediaberichten.

Wat is het resultaat?

De vergelijkende analyse, die handmatig vele honderden uren zou duren, werd door de kunstmatige-intelligentietool in een paar dagen gedaan. Daarbij zijn de uitkomsten foutloos en de berekeningen van de hoogste kwaliteit. Dat deze hoogwaardige analyse voor de klant ook nog eens goedkoper was dan wanneer het handmatig wordt gedaan, is mooi meegenomen. Bovendien is de analyse eenvoudig te herhalen, waardoor de klant goed inzicht krijgt in hoe het proces precies verloopt. Het analysetraject was volledig aangesloten op de overkoepelde controle van de cijfers en de bredere operatie, waardoor uitkomsten meteen verder gebruikt konden worden.

Contact

Ruud Wetzels

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 380 14 31

Volg ons