Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Hackathon winnaars doen hoofden draaien bij het hoofdkantoor van UNHCR

Sinds de Hackathon voor Humanitaire Hulp in februari plaatsvond, hebben de organiserende partijen en de winnende teams niet stil gezeten. Innovatieve en verfrissende ideeën zijn het resultaat van een weekend hard werken in het PwC kantoor in Amsterdam. Hulpverleners, beleidsmakers, data-analisten, ingenieurs en andere disciplines bundelden hun krachten om innovatie in de humanitaire sector te genereren. Het doel was om mensen in crisissituaties een stem te geven en direct informatie te genereren van de betrokkenen.

De winnende teams Seeing Hunger en Dreamcatcher deden precies dat en kregen de gelegenheid om hun pitch en prototype te versterken alvorens ze naar het hoofdkantoor van UNHCR te Genève vlogen om te pitchen voor de belangrijkste stakeholders van Innovatie. Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Universiteit van Leiden en PwC gingen de teams een spannend avontuur tegemoet. Naast hun fulltime baan werkten zij hard om zich op de grote dag voor te bereiden. Het was inspirerend om alle individuele leden van de groepen hun expertise en ervaring te zien delen, en de groep als geheel elke week hechter te zien worden. Gelukkig werd hun harde werk beloond.

Op donderdag 18 mei, vroeg in de ochtend, ontmoette de groep elkaar op de luchthaven Schiphol. Opgewonden en toegewijd als altijd waren ze er klaar voor om de beste pitch te leveren die de aandacht zou trekken en grenzen binnen UNHCR zou verschuiven. Team Seeing Hunger leverde een geweldige pitch over de bijdrage van chatbots bij het verwerken van de enorme hoeveelheid sociale media berichten die organisaties zoals UNHCR dagelijks ontvangen. Ze zijn aangeboden om bij te dragen aan een rapport dat de UNHCR over dit onderwerp zal samenstellen en publiceren. Daarnaast is het team in contact gebracht met lokale kantoren van UNHCR in de MENA-regio die mogelijkheden over het gebruik van chatbots onderzoeken. Team Dreamcatchers ontwikkelde een innovatief concept voor een applicatie waarmee mensen in gebieden zonder connectiviteit anoniem kunnen rapporteren over problemen die ze in tijden van crisis ondervinden. Het concept beschrijft hoe verslagen worden verzonden naar de humanitaire reactie gemeenschap door gebruik te maken van de mobiele apparaten van anderen middels een mesh netwerk. De pitch deed veel hoofden draaien en leidde tot interessante discussies. UNHCR heeft aangeboden het team te koppelen aan relevante stakeholders in de humanitaire gemeenschap en met andere partners in de particuliere sector in contact te brengen om het idee verder te ontwikkelen. Daarnaast zal UNHCR in de tweede helft van 2017 een duidelijke formulering maken van de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd bij het opzetten van een dergelijk platform. Hierbij zal UNHCR de voorgestelde Dreamcatcher oplossing uiteenzetten in specifieke modules en de context en de politieke uitdagingen per module evenals de algemene opbouw van een dergelijk platform benadrukken.

Wij danken het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Universiteit Leiden en UNHCR voor hun inzet om deze Hackathon te laten gebeuren. En een speciale dank aan de leden van de teams Seeing Hunger en Dreamcatcher voor hun harde werk en enthousiasme de afgelopen maanden.

Contact

Anton Koonstra

PPM Competency Leader
(Netherlands), PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 150 10 46

Sanne Maas

Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 059 53 55

Volg ons

Contact

Mariëlle van Dijk

Mariëlle van Dijk

Sectorvoorzitter, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 59 20

Maiko van Bakel

Maiko van Bakel

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 358 23 84

Arne Koole

Arne Koole

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 398 04 93

Rene Wolfert

Subsidy & Compliance Services, Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 367 44 25

Hide