Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

FATCA

Goed voorbereid op de Foreign Account Tax Compliance Act

Met ingang van 1 juli 2014 moeten alle financiële instellingen overal ter wereld informatie over Amerikaanse klanten doorgeven aan de Verenigde Staten. Dit kan een grote impact hebben op uw organisatie en de nodige aanpassingen vereisen. Wie niet meewerkt, krijgt een flinke boete opgelegd.

Ook als u geen financiële instelling bent, kunt u te maken krijgen met FATCA. Financiële instellingen zullen u mogelijkerwijs om extra documentatie vragen.

Goed voorbereid op de Foreign Account Tax Compliance Act

Wat is FATCA?

De Foreign Account Tax Compliance Act is Amerikaanse wetgeving die als doel heeft belastingontduiking door Amerikanen te voorkomen. De wetgeving, die in Nederland is geïmplementeerd , vereist van alle financiële instellingen dat zij al hun Amerikaanse klanten identificeren. Daarnaast dienen zij gegevens over de identiteit en het vermogen van deze Amerikaanse klanten door te geven aan de Nederlandse belastingdienst. De Nederlandse belastingdienst zal de informatie uitwisselen met de Amerikaanse belastingdienst (IRS).

Indien u zich dus niet aan de wetgeving houdt, kunt u te maken krijgen met boetes die opgelegd worden door de Nederlandse autoriteiten. Daarnaast kunt u te maken krijgen met 30% bronbelasting ingehouden op alle betalingen die direct of indirect afkomstig zijn uit de Verenigde Staten en die gedaan worden aan een financiële instelling die niet meedoet aan FATCA. Het niet voldoen aan de wetgeving kan dus kostbaar zijn en plaatst u buiten de keten van betrouwbare financiële instellingen.

Wat betekent  FATCA voor u?

Om aan FATCA te kunnen voldoen, zult u de nodige procesmatige en mogelijk technologische veranderingen door moeten voeren in uw organisatie. Wij raden financiële instellingen aan de volgende stappen te doorlopen om zo op een efficiënte manier te identificeren welke aanpassingen nodig zijn binnen uw organisatie:

  • Het analyseren van de huidige status van uw systemen en operaties.
  • Het uitvoeren van een ‘gap analyse’ om te kijken waar huidige processen aangepast moeten worden om te kunnen voldoen aan de vereisten van de wetgeving.
  • Het ontwikkelen van actieplannen om de veranderingen te implementeren die nodig zijn om aan FATCA te kunnen voldoen.
  • Het evalueren van uw juridische entiteiten om zo te bepalen welke entiteiten door FATCA getroffen worden.

Hoe kan PwC u helpen?

PwC heeft een internationaal netwerk van FATCA specialisten klaarstaan. Zowel in Nederland als in buitenlandse markten beschikken wij over een multidisciplinair team bestaande uit specialisten op het gebied van belastingwetgeving als ook ten aanzien van klantenidentificatie, IT, riskmanagement, lokale wetgeving en accountancy.

Wij hebben verschillende financiële instellingen, waaronder banken, verzekeraars, market makers, trusts en pensioenfondsen geholpen met de FATCA implementatie.

Daarnaast kunt u via onze FATCA rapportagetool de jaarlijkse FATCA rapportage digitaal aan de belastingdienst leveren.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met PwC’s FATCA team:

English page

Contact

Remco van der Linden

Remco van der Linden

Partner

Tel: +31 (0)62 040 22 91

Thomas Rijneveld

Thomas Rijneveld

Partner

Tel: +31 (0)88 792 51 20

Robert Jan Meindersma

Robert Jan Meindersma

Senior Director

Tel: +31 (0)68 360 84 41

Volg ons