Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

FATCA voor banken

In 2010 besloot de Verenigde Staten FATCA, de Foreign Tax Compliance Act, in te voeren. Dit gebeurde naar aanleiding van verschillende fraudezaken, waarbij Amerikanen vermogen in het buitenland verborgen hielden om Amerikaanse belasting te ontwijken.

FATCA treedt per 1 juli 2014 in werking. De wetgeving, die door Nederland in de nationale wetgeving zal worden geïmplementeerd, vereist van Nederlandse banken dat zij al hun (Amerikaanse) klanten identificeren en bepaalde gegevens rapporteren aan de Nederlandse belastingdienst.

Wat moet u doen

Hoewel u grotendeels aan zal kunnen sluiten bij huidige AML/KYC processen, zullen er toch de nodige aanpassingen doorgevoerd moeten worden. FATCA houdt een aantal verplichtingen in:

 1. Customer Due Diligence / Klantidentificatie
  Vanaf 1 juli 2014 zult u uw klanten moeten identificeren volgens de nieuwe regelgeving. U bent verplicht uw Amerikaanse klanten te identificeren. Daarnaast zult u, waar nodig, bepaalde documentatie op moeten vragen of extra controles moeten uitvoeren.
 2. Jaarlijkse rapportage
  U zult jaarlijks informatie over Amerikaanse klanten (US persons) door moeten geven aan de Nederlandse belastingdienst.
 3. Inhoudingsverplichting
  Indien u niet tijdig voldoet aan de wetgeving, kunt u te maken krijgen met boetes die door de Nederlandse autoriteiten opgelegd worden. Ook kunt u te maken krijgen met 30% bronbelasting die ingehouden wordt op betalingen die vanuit de Verenigde Staten aan uw instelling gedaan worden. Over het algemeen zult u in Nederland zelf niet verplicht zijn om 30% in te houden op betalingen aan financiële instellingen die niet aan de wetgeving voldoen.

Welke impact kan het hebben op uw organisatie

Deze verplichtingen kunnen ook andere onderdelen van uw organisatie treffen, te denken valt onder andere aan IT-processen die aangepast moeten worden om bepaalde controles uit te kunnen voeren. Ook zult u moeten overwegen hoe u uw controles en risk management in wilt richten om uw risico te beperken en om te voorkomen dat de nieuwe processen niet goed uitgevoerd of geïmplementeerd worden.

Indien u deel uitmaakt van een internationale groep, zult u geconfronteerd worden met een aantal bijkomende vragen en overwegingen, bijvoorbeeld:

 • Bent u uitsluitend gevestigd in landen die een bilateraal akkoord hebben gesloten met de Verenigde Staten of ook in landen die een dergelijk akkoord niet hebben?
 • Deelt u klantinformatie met uw buitenlandse vestigingen en kunt u deze informatie en gegevens aggregeren?
 • Zullen al uw entiteiten tijdig voldoen aan de wetgeving?

Hoe kunnen wij u helpen

PwC heeft reeds verscheidene banken, zowel in Nederland als in het buitenland, geholpen met bovenstaande vraagstukken. Wij doen dit met behulp van een internationaal netwerk van FATCA specialisten. Zowel in Nederland als in buitenlandse markten beschikken wij over een multidisciplinair team.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met PwC’s FATCA team:

 

For English, please click here.

Contact

Remco van der Linden

Remco van der Linden

Partner

Tel: +31 (0)62 040 22 91

Volg ons