Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Werkkapitaalbeheer

Goed beheer van werkkapitaal draagt direct bij aan de verbetering van de liquiditeitspositie en het rendement van de onderneming. 

Met de volatiele en instabiele ontwikkelingen in de economische en financiële markten kennen bedrijven vandaag de dag een continue druk op de efficiëntie en effectiviteit van hun bedrijfsprocessen. In dit klimaat worstelen managers en aandeelhouders met de vraag hoe waarde te creëren, omzet en winstgevendheid te laten groeien, en tegelijkertijd de balanspositie te verstevigen.

Met het gevoel steeds meer te zijn blootgesteld aan druk door beleggers en ratingbureaus, is het meer dan ooit een belangrijk te concentreren op het maximaliseren van de liquiditeit en free cash flow.

Uitdagingen werkkapitaalbeheer

In de markt zien wij de volgende uitdagingen:

 • Behoefte aan aanvullende financiering doordat door groei in activiteiten de vraag naar werkkapitaal is toegenomen
 • Creëren van zichtbaarheid in liquiditeit- en werkkapitaalprestaties en in de gehele werkkapitaal cyclus (debiteuren, crediteuren, voorraden, onderhanden werk etc.)
 • Creëren van bewustzijn ten aanzien van het belang van beschikbare liquiditeit, en concrete werkkapitaal doelstellingen en incentives ontbreken
 • Het juist voorspellen van de (toekomstige) liquiditeitspositie

Wij kunnen u helpen met

 • Het uitvoeren van een benchmark van de (individuele) werkkapitaalprestaties en het kwantificeren van het verbeterpotentieel
 • Het uitvoeren een (diagnostische) werkkapitaal analyse zodat we 'quick wins' en andere werkkapitaal verbetergebieden kunnen identificeren
 • Het ondersteunen van de implementatie van duurzame verbeteringen waaronder:
  • Optimalisatie van de ‘order to cash’, ‘procure to pay’, en ‘forecast to fulfil’ processen, procedures en ondersteunende systemen
  • Ontwikkelen van een werkkapitaal rapportage en/of een accurate liquiditeitsprognose
  • Creëren en inbedden van een ‘cash cultuur’ binnen de organisatie

Working Capital Report 2021

Keep your working capital to recover from the crisis

Naast impact op onze ‘persoonlijke’ gezondheid heeft de COVID-19 crisis ook een significante impact op de ‘gezondheid’ van bedrijven. Het ‘Working capital report 2021’ voor de Benelux en DACH regio laat deze impact en de nieuwe realiteit zien in de verschillende sectoren. Het is overduidelijk dat de huidige crisis werkkapitaal en het belang van liquiditeit in één klap naar de voorgrond heeft gehaald. Het is wellicht nog meer dan het al was belangrijk voor organisaties om hun werkkapitaal strategie aan te passen naar deze nieuwe wereld. Het rapport geeft inzicht in mogelijkheden tot het stabiliseren van werkkapitaal in deze nieuwe wereld en laat zien welke stappen daarvoor moeten worden gezet.

 • Sinds de start van de COVID-19 pandemie, is de omzet (in Q2 2020) met 16% gedaald, terwijl werkkapitaal maar met 5% is afgenomen (in vergelijking met Q2 2019). Het totale aan werkkapitaal dagen is gestegen van 52 naar 60 dagen. Dit komt voornamelijk door een toename van de voorraad van zo’n 9 dagen.
 • Bedrijven blijken huiverig met het betalen van rekeningen, hierdoor zijn zowel de debiteuren dagen (Days Sales Outstanding ofwel DSO) als de crediteurendagen (Days Payables Outstanding ofwel DPO) toegenomen. Per saldo heffen deze twee elkaar echter op.
 • In de komende maanden zullen alle bedrijven, ongeacht hun grootte, moeten werken aan het ‘stressbestendig’ maken van hun werkkapitaalprocessen. Mede om risico’s te reduceren als gevolg van mogelijke faillissementen bij leveranciers en klanten. Digitale technologie en ondersteunende oplossingen spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de werkkapitaal transparantie en aanpassingsvermogen van bedrijven.

Wilt u meer weten lees dan het gehele rapport.

Private equity onderzoek
Volg ons

Contact

Danny Siemes

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 024 57 11

Hide