Data-analyse bij dochterbedrijven houtdistributeur zorgt voor efficiënter inkoopproces

Data-analyse bij dochterbedrijven houtdistributeur zorgt voor efficiënter inkoopproces
  • Casestudie
  • maart 24, 2023

Een internationale producent en distributeur van tuinhout en tuinhuizen kwam bij PwC met de vraag of wij naar hun inkoopproces konden kijken. Het bedrijf wilde dit verder professionaliseren en het daarmee veerkrachtiger maken.  De coronapandemie had namelijk gezorgd voor een minder stabiele markt. Tijdens crisis waren mensen veel maar gaan tuinieren. Maar toen er weer meer mocht, nam de vraag naar tuinhout fors af.

De oorlog in Oekraïne legde nog een gevoelig punt in de toeleveringsketen bloot: veel hout kreeg het bedrijf uit Rusland geleverd en dat is door de sancties niet meer mogelijk.

Analyse van inkoopdata

Samen met de inkopers zijn we begonnen om alle inkoopdata bij elkaar te brengen en te analyseren. Het bedrijf bestaat uit een overkoepelende groep met daaronder zes aparte ondernemingen. Tijdens workshops met de verschillende inkopers bleek dat iedereen zijn eigen inkoopproces had en apart met leveranciers onderhandelde.

Verschillende afspraken over prijs en betalingstermijn

De afzonderlijke ondernemingen leveren dan wel aan andere partijen: van bouwmarkten tot groothandels of via een website rechtstreeks aan particulieren. Maar ze maakten allemaal gebruik van dezelfde - slechts enkele - leveranciers. Uit de analyse bleek ook nog dat ze onder verschillende condities, zoals prijs en betalingstermijn, hout afnamen.

Complete inkoopproces

Met de inkopers hebben we vervolgens gekeken waar ze de meeste waarde aan het complete inkoopproces kunnen toevoegen. We hebben gekeken naar onder meer de prijzen die de leveranciers voor de verschillende soorten hout hanteren, de mogelijkheden van gezamenlijke inkoop, de kwaliteit van het hout, maar ook naar de duurzaamheid van het verpakkingsmateriaal en de kosten daarvan.

Efficiënter en goedkoper

De conclusie was dat het hele inkoopproces efficiënter en goedkoper kan en dat er drie tot vijf procent besparing mogelijk is. In dit geval komt dat al snel uit op enkele tientallen miljoenen euro’s op jaarbasis. Het verbeterplan dat we samen hebben opgesteld, is het bedrijf nu aan het implementeren.

Volg ons

Contact us

Mathieu Rosier

Mathieu Rosier

Partner Industrial Manufacturing & Automotive, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 233 25 30

Peter Wolterman

Peter Wolterman

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)64 601 83 33

Hide