Verbeterscan leidt tot rigoureuze herstructurering van groothandel

Verbeterscan leidt tot rigoureuze herstructurering van groothandel
  • Casestudie
  • maart 23, 2023

Een groothandel in groente en fruit wilde een algemene scan van het bedrijf om zo mogelijke verbeterpunten in het proces in kaart te brengen. Door de oorlog in Oekraïne is de groothandel twee belangrijke afzetmarkten kwijtgeraakt. Daarnaast zorgen de inflatie en de hogere energieprijzen ervoor dat de marge op sommige producten onder druk staat.

Slechte uitwisseling van informatie

Onze specialisten van Performance improvement voerden de scan uit. Zij kwamen al snel tot de conclusie dat er sprake was van enkele grote onderliggende problemen. Al snel bleek dat het management zich daarvan niet bewust was. Zo was er een slechte uitwisseling van informatie tussen de verschillende afdelingen en werden er verschillende rekenmethoden en definities voor begrippen gebruikt.

Geen sprake van goed end-to-endproces

Er was duidelijk geen sprake van een goed end-to-endproces en geen goed beeld van de behaalde marges op de verschillende producten. Zo bleek een van de belangrijkste producten, de mango, verliesgevend te zijn. Dat kwam mede doordat de kwaliteit van de aangeleverde vruchten onvoldoende was en dit niet naar de verantwoordelijke afdelingen werd gecommuniceerd. Met als gevolg van een groot aantal mango’s moest worden weggegooid.

Verhogen werkkapitaal

Met een divers team hebben we vervolgens de hele structuur van de organisatie, van procurement tot commercie, in kaart gebracht en een selectie gemaakt van de prioriteiten die als eerste moesten worden opgepakt. Zo hebben we het werkkapitaal van het bedrijf weten te verhogen.

Transformatie van interne structuur

Door prijzen van producten te verhogen en te zorgen dat er minder mango’s in de afvalemmers verdwijnen, hebben we ervoor gezorgd dat de groothandel dit jaar financieel gezien goed doorkomt. Ondanks de inflatie zit het bedrijf al op een verbetering van tien miljoen euro.

De volgende stap is het bedrijf voor de lange termijn levensvatbaar maken. Daarvoor zijn we bezig met een transformatie van de interne

Volg ons

Contact us

Remco van Daal

Remco van Daal

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 001 80 15

Peter Wolterman

Peter Wolterman

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)64 601 83 33

Jeroen van Kessel

Jeroen van Kessel

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 241 65 81

Hide