Circulaire economie

Sluit de kringloop en vergroot uw omzet

Steeds meer maakbedrijven kiezen voor een circulair businessmodel, mogelijk gemaakt door industry 4.0. Deze bedrijven doen dit uit overwegingen van omzetgroei, kostenreductie, innovatie en duurzaamheid. Ook de invloed van veranderende klantbehoeften speelt een rol, zoals toegang boven eigendom. Een circulair businessmodel kan elementen bevatten zoals product-als-dienst, remanufacturing, refurbishing, asset sharing en alternatieve biologische of secundaire grondstoffen. Hoe gaat uw maakbedrijf de kringloop sluiten?

Afval als vermijdbaar waardeverlies

De industriële revoluties hebben ons economische groei en innovatie opgeleverd, maar ook het concept afval. De meeste producten van de maakindustrie belanden na een gebruiksfase in een verbrandingsoven of verdwijnen met onbekende bestemming voor laagwaardige verwerking. Nederland dankt bijvoorbeeld jaarlijks zeshonderdduizend wasmachines af en miljoenen industriële apparaten. Een circulaire economie maakt een einde aan afval door het te bestempelen als vermijdbaar waardeverlies en de biologische of technische kringloop te sluiten.

Vijftien procent reductie op materialen

De Ellen MacArthur Foundation berekent dat wanneer de maakindustrie zich volgens circulaire principes inricht jaarlijks in de EU tot 630 miljard dollar kan worden bespaard op grondstoffen. Dit staat gelijk aan een reductie van tien tot vijftien procent op directe materialen die nodig zijn voor het productieproces.

Value leakage scan

Bent u benieuwd hoe uw bedrijf kan profiteren van een circulaire strategie? Een value leakage scan kan u een eerste inzicht geven in het waardeverlies binnen uw organisatie. Wij denken graag met u mee hoe u kostenreductie kunt behalen, onder andere op inkoop, samen met gerenommeerde partners in resource management. In onze ervaring is er op deze manier gemiddeld vijftien procent kostenreductie te behalen. 

Levensduurverlening en verbetering bezettingsgraad

Ook kunnen we een businesscase ontwikkelen van levensduurverlenging, door bijvoorbeeld refurbishment of product-als-dienst. Een andere optie is de verbetering van de bezettingsgraad van uw bedrijfsmiddelen, met vaak meer dan tien procent, via een asset sharing platform. We kunnen voor u een circulair inkoopprogramma ontwikkelen, of vaststellen wat de strategische impact is van de circulaire economie en wetgeving op uw bedrijf, inclusief benchmarking.

Tastbare, circulaire innovatie

Om het management in uw bedrijf inzicht te geven in de mogelijkheden van de circulaire economie, organiseren we inspiratiesessies met circulaire innovatieve start- en scale-ups. En wilt u snel aan de slag? Dan zetten we met ons circular experience team binnen één sprint een tastbare circulaire innovatie neer in uw bedrijf.

Contact

Taco Bosman

Taco Bosman

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 066 77 80

Volg ons