Banken rapporteren sneller en feilloos met digitale tool

Bent u ook zoveel tijd kwijt aan de handmatig controles op de periodieke rapportage? Meer dan twintig nationale en internationale banken gebruiken de rapportagetool ART van PwC. Met deze digitale tool zijn handmatige controles overbodig, waardoor onder meer de rapportagekwaliteit verbetert. 

Wat is het probleem?

Meer dan twintig nationale en internationale banken gebruiken de rapportagetool ART van PwC. Met deze digitale tool zijn handmatige controles overbodig, waardoor onder meer de rapportagekwaliteit verbetert. Banken moeten periodiek rapportages leveren aan De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank over hun solvabiliteit, hun liquiditeit en de financiële positie. Ondanks de controles die banken handmatig uitvoeren op de duizenden datavelden, stuurt de toezichthouder deze rapportages vaak terug vanwege onjuistheden. Bankmedewerkers besteden vervolgens veel tijd om die op te lossen. Al met al is de effectiviteit van het proces laag en de kans op reputatieschade hoog.

Wat is de oplossing?

Bij meer dan twintig banken in Nederland, België en Duitsland biedt PwC al uitkomst met de rapportagetool ART. Daarin is de kennis van onze specialisten op het gebied van accounting en prudentiële regelgeving samengebracht met die van onze data-analisten. Met ART kunnen banken het proces sterk vereenvoudigen. Nadat de ingevulde rapportages zijn ingelezen, voert de software binnen vijf minuten minimaal vijfduizend validatieregels uit. De PwC-specifieke validatieregels worden elk kwartaal aangevuld met nieuwe validatieregels, waardoor ART steeds beter wordt. Met het foutenrapport kunnen bankmedewerkers de ingevulde cijfers verbeteren. Zodra de rapportages compleet zijn, exporteert ART ze eenvoudig naar XBRL-formaat.

Wat is het resultaat?

Het controleren van de toezichthouderrapportages wordt met ART voor banken een razendsnel en feilloos proces. Handmatige controles vooraf zijn niet meer nodig. Bankmedewerkers zien onmiddellijk wat er aangepast moet worden en weten dat de cijfers correct zijn als ze naar de toezichthouder gaan. ART stimuleert de verbetering van het interne proces, omdat inconsistenties niet in ART maar in de eigen systemen worden opgelost. Daarbij kunnen banken er zeker van zijn dat ART altijd over de nieuwste checks en cross-checks beschikt, ook als de eisen vanuit de Europese bankautoriteit EBA of De Nederlandsche Bank wijzigen. Verder kunnen ze erop vertrouwen dat de cijfers veilig zijn, omdat ART voldoet aan de hoogste ISO-standaarden.

Contact

Jacques de Swart

Jacques de Swart

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 652 60 58

Michael Zuur

Michael Zuur

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 309 49 96

Fayaaz Adalat

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 380 26 81

Volg ons