De kracht van data-analyse begint vandaag

De belastingfunctie zal een meer strategische rol gaan innemen in de organisatie door het meer, sneller en beter analyseren van relevante data. Dit lijkt voorlopig voor de meeste organisaties een aantrekkelijk toekomstbeeld. De toekomst kan echter vandaag al beginnen. PwC kan u helpen om nu al de kracht van data-analyse te benutten!

Denk groot, begin klein

In de belastingfunctie van de toekomst kan data direct worden vertaald naar fiscale inzichten op basis waarvan betere en snellere strategische en operationele beslissingen kunnen worden genomen. De belastingfunctie is nu nog slechts een consument van data die door anderen wordt geproduceerd of beheerd. Toegang tot fiscaal relevante data is moeizaam en beperkt en de data is niet direct geschikt voor fiscale analyses. Een oplossing voor dit probleem wordt vaak gezocht in het opzetten van een zogenaamde Tax Data Hub. Dit is echter niet zomaar gedaan.

PwC kan u helpen met allerlei kleinere stappen die u nu al kunt zetten om dichter bij de belastingfunctie van de toekomst te komen. In de komende alinea´s laten we een aantal  mogelijkheden zien die we nu al hebben om samen met u te bouwen aan de taxfunctie van de toekomst en het gebruik van Data & Analytics.

Data voor toen, nu en straks

Voorheen waren data voor fiscalisten niet meer dan een statische verzameling cijfers die men voor de jaarrekening en aangifte gebruikt. Maar wie in staat is om sneller en doorlopend inzicht te hebben in relevante data, kan een strategische bijdrage leveren op verschillende niveaus.

  • Verleden: u kijkt terug op data en velt een oordeel, in dienst van compliance en reporting. Deze bijdrage wordt meestal nu al door de belastingafdeling geleverd.
  • Heden: met actuele data kunt u processen monitoren en fouten voorkomen of tijdig oplossen.
  • Toekomst: door modellering van data draagt u bij aan het planningsproces en kunt u strategische beslissingen nemen.

Het ETL-proces: Extractie, Transformatie en Laden van data.

Data analytics begint met het verzamelen van relevante data. De meeste data voor tax zijn in eigendom en gebruik bij andere afdelingen, met name Finance. Hoe verkrijgt en structureert u deze data? Dit is werk voor specialisten. Zij weten waar de relevante data te vinden is, hoe deze kan worden verkregen en hoe deze te bewerken voor een specifieke fiscale analyse. Wij volgen hiervoor het ETL-proces: Extractie, Transformatie en Laden van data.

Als eerste stap verzamelen we de juiste cijfers. IT-specialisten hebben hiervoor scripts ontwikkeld waarmee we eenvoudig gewenste gegevens kunnen onttrekken aan alle grote (ERP-)systemen (onder meer SAP, Oracle en JD Edwards). Ook kan data worden verzameld uit meer ongestructureerde databronnen. De verzamelde ruwe data worden getransformeerd naar een vorm die bruikbaar is voor de belastingafdeling. Daarna wordt dit geladen in één van de oplossingen voor data-analyse om tot de relevante inzichten te komen. 

´Data analytics is geen toekomstmuziek. Nieuwsgierig? Samen ontwikkelen we in één dag een proof of concept.´

Jochem Veltman

Self service analytics: eenvoudig modelleren, meer inzicht

Visualisaties uit één databron geven al een nieuwe kijk op uw cijfers. Combineer meerdere databronnen en u komt tot strategische inzichten. Wat te denken van een benchmark van uw cijfers met die van andere partijen in uw sector? U bouwt eenvoudig zelf een dashboard waarop u filters voor gekozen data plaatst. Onze specialisten kunnen u demonstreren wat er zoal mogelijk is en kunnen desgewenst iemand in uw organisatie trainen om de tool te bedienen.

Wij laten u zien dat een goede analist met het juiste digitale gereedschap u inzichten kan verschaffen, waarvoor u wellicht dacht complexe en dure oplossingen te moeten aanschaffen. Met business intelligence tools zoals Qlikview, Tableau en Alteryx brengen wij uw eigen data echt tot leven. U krijgt inzichten die u daarvoor nog niet voor mogelijk hield. Met behulp van diagnostische - en analyse tools kunt u ook zeer specifieke fiscale analyses maken. Met deze oplossingen kunt u bijvoorbeeld door automatische analyse van ingevoerde data snel onregelmatigheden herkennen. Fouten herstellen is minder ingewikkeld dan u dacht. Met ons Insights-programma krijgt u inzicht in de kwaliteit van uw btw-boekingen, de verwerking van loonbelasting en premies en vennootschapsbelasting.

Modelleren voor de toekomst

De fiscalist die inzicht heeft in de cijfers van verleden en heden, kan met modelleringstools een dynamisch beeld schetsen van de toekomst. Statische cijfers die door visualisaties tot leven komen, zullen uw inzicht vergroten. Wat zijn de fiscale gevolgen van keuzes die u nu kunt maken? Wanneer u door modelling & predictive analysis die vraag kunt beantwoorden, kunt u bijdragen aan strategische afwegingen en planning.

Scenarioanalyse is één van de belangrijkste elementen in het strategische beslisproces. Traditioneel wordt daarvoor MS Excel gebruikt. Om de volgende stap in scenarioanlayse te maken, hebben wij een eigen digitale oplossing ontwikkelt waarin de kennis van onze verschillende specialisten is samengebracht. Ons eigen Financial Drawing Board biedt een leeg canvas waarop we uw huidige financiële en fiscale situatie letterlijk ‘uittekenen’. Dit is het startpunt voor een tijdreis langs verschillende aanpassingen in uw organisatie of een forecast van uw cijfers.

Onder het canvas ligt een geavanceerde basis van honderden verschillende modellen voor allerlei financiële en fiscale analyses. Wanneer we uw data toevoegen, worden uw gegevens dynamisch weergegeven in alle modelopties. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u uw transfer pricingmodel aanpast? En hoe zien uw cijfers eruit als we de renteaftrekbeperking onder BEPS meenemen? De modellen hiervoor hebben wij al gemaakt. In combinatie met uw cijfers, brengt het Financial Drawing Board u specifieke inzichten als basis voor strategische beslissingen.

Onze visie op data-analyse voor de taxfunctie van de toekomst begint met stappen die u vandaag al kunt zetten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken van data-analyse voor uw organisatie.

Volg ons

Contact

Fieke van der Vlist

Fieke van der Vlist

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 075 19 37

Hide