Covid-19 maakt bedrijfscultuur en wellbeing belangrijker voor CEO’s

CEO’s leggen focus op zachte kant HR-strategie

Als er één aspect is waarop de Covid-19-crisis invloed heeft gehad, is het wel op alles wat met human resources te maken heeft - van het aanpassen van kantoren en andere werkruimten op de anderhalvemetersamenleving naar het blijven betrekken van medewerkers die in veel gevallen massaal thuis werken. 

Uit de uitkomsten van PwC's 24e CEO Survey komt naar voren hoe belangrijk CEO’s de zogenoemde 'zachte' kanten van het HR-beleid van hun organisatie vinden. Op de vraag wat ze willen veranderen in hun HR-beleid om hun concurrentiepositie te verbeteren, scoren het verbeteren van digitale vaardigheden en het verhogen van de productiviteit door de inzet van technologie en automatisering traditioneel hoog. De respondenten vinden echter een focus op bedrijfscultuur en gedrag nog belangrijker dan deze twee aspecten.

Crisis stelt nieuwe eisen aan de rol van de CEO

‘Zo langzamerhand is doorgedrongen dat niet alleen de fysieke veiligheid, maar nog meer het geestelijk welzijn een belangrijke issue is bij het werken  op afstand. Waar er eerder zorgen waren over wat automatisering met de factor arbeid zou doen, ligt nu het accent op het slijtage-effect van thuiswerken’, aldus Debby Jannink, partner in de People & Organisation-praktijk van PwC. 

Volgens haar stelt dat nieuwe eisen aan de rol van de CEO. ‘Van leiders worden twee dingen verwacht: zij moeten in het hier en nu empathisch zijn en zich kwetsbaar opstellen om de “boel bij elkaar te houden”. Tegelijkertijd moeten ze laten zien dat er voor de langere termijn perspectief is.’ 

Debby Jannink zegt dat CEO’s dit niet kunnen overlaten aan hun managementteam of de HR-afdeling. ‘Het betrokken houden van werknemers is chefsache.’

Lees hier de blog van Debby Jannink

Volg ons

Contact

Debby Jannink

Debby Jannink

Partner Change & Leadership, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 394 98 21

Bastiaan Starink

Bastiaan Starink

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 375 58 28

Hide