Sterke familiewaarden dragen bij aan groei familiebedrijven

08/11/18

Familiebedrijven van over de hele wereld zijn optimistisch in hun vooruitzichten voor de komende twee jaar. Sinds 2007 is hun vertrouwen in de toekomst nog nooit zo hoog geweest als nu. De verwachting is dat een grote meerderheid van de familiebedrijven blijft groeien. Vijftien procent van hen verwacht zelfs extreem snelle en agressieve groei. Uit onze tweejaarlijkse Global Family Business Survey blijkt dat familiebedrijven met sterke kernwaarden aanzienlijk betere financiële resultaten laten zien. Hier lijkt voor andere familiebedrijven dus nog veel voordeel te halen.

Download de Global Family Business Survey 2018

Wat valt op in Nederland:

  • 76 procent van de Nederlandse bedrijven groeide het afgelopen jaar en 84 procent verwacht de komende twee jaar te groeien.
  • Nederlandse bedrijven rapporteren meer groei boven de tien procent dan buitenlandse bedrijven (42 versus 34 procent).
  • Voor Nederlandse bedrijven is het aantrekken van de juiste talenten met de juiste vaardigheden de belangrijkste uitdaging voor de komende twee jaar (77 procent van de Nederlandse respondenten tegen zestig procent wereldwijd).
  • Tachtig procent van de Nederlandse respondenten heeft kernwaarden en een purpose. Maar slechts 43 procent heeft die ook daadwerkelijk opgeschreven.

Digitale disruptie een bron van onzekerheid

Naast alle positieve berichten over groei van familiebedrijven is de zorg over digitale disruptie verder toegenomen. Dertig procent van de respondenten ziet dit als een bedreiging  (25 procent in 2016). Voor Nederlandse bedrijven is het aantrekken van de juiste talenten met de juiste vaardigheden de belangrijkste uitdaging voor de komende twee jaar (77 procent van de Nederlandse respondenten tegen zestig procent wereldwijd).

Digitale disruptie een bron van onzekerheid
Private equity steeds meer overwogen

Private equity steeds meer overwogen

Een opvallend resultaat uit de Family Business Survey is dat private equity steeds meer een serieuze overweging is voor financieringsvraagstukken. In het verleden strookte de werkwijzen van private-equitypartijen niet of niet voldoende met het sterke langetermijndenken en de waarden van familiebedrijven. Een derde van de familiebedrijven staat nu open voor private-equitypartijen als financieringspartner.

{{filterContent.facetedTitle}}

{{contentList.dataService.numberHits}} {{contentList.dataService.numberHits == 1 ? 'result' : 'results'}}
{{contentList.loadingText}}

Contact

Renate de Lange-Snijders

Renate de Lange-Snijders

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 248 81 40

Marloes Griffioen

Marloes Griffioen

Single Family Office Leader, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 003 49 88

Volg ons