Responsible AI

Zorg goed voor uw AI-toepassingen

Het afgelopen jaar heeft slechts een minderheid van de CEO’s generatieve AI (zoals ChatGPT) in de eigen organisatie doorgevoerd. Een grote meerderheid verwacht echter dat deze vorm van kunstmatige intelligentie grote invloed zal hebben op de manier waarop het bedrijf opereert en geld verdient. Die verwachte impact van AI heeft zowel betrekking op de kansen als de risico’s, zo blijkt uit PwC's 27e CEO Survey. De mogelijkheden van AI groeien dagelijks. De systemen worden autonomer en opereren steeds slimmer. Daarom is het belangrijk dat u AI op een zorgvuldige, verantwoorde en veilige manier gebruikt. Dit noemen we ‘Responsible AI’.

Zorg goed voor uw AI-toepassingen

Bekijk hier de video over de 27e CEO Survey en het verantwoordelijk gebruik van AI

Elke stap van uw AI-reis aanpakken

Responsible AI

Nu de mogelijkheden van AI dagelijks veranderen is het belangrijk dat uw organisatie AI op een verantwoorde manier inzet. Dit noemen we Responsible AI. Doordat AI steeds autonomer kan opereren, kunnen er ongewenste risico’s ontstaan. Met Responsible AI houdt u die risico’s beheersbaar. En zorgt u ervoor dat u uw klanten, toezichthouders en andere stakeholders kunt uitleggen dat uw AI-toepassing op een veilige, zorgvuldige en verantwoorde manier functioneert.

Lees meer over responsible AI

Generative AI

Generative AI genereert nieuwe gegevens op basis van bestaande data. Met Generative AI kunt u geluid, tekst, afbeeldingen, video’s en virtuele werelden maken, denk aan de mogelijkheden van ChatGPT. De kracht van Generative AI zal alleen maar toenemen, waardoor het businessmodellen en hele bedrijfssectoren gaat veranderen. Generative AI biedt ondersteuning aan menselijke besluitvormingsprocessen, kan de productiviteit verhogen en kosten verlagen. Wij helpen u te zorgen dat Generative AI bijdraagt aan uw organisatiedoelen en functioneert op een manier die bij uw organisatie past.

Lees meer over generative AI

AI Strategy (strategy & business solutions)

AI-oplossingen kunnen de productiviteit in uw organisatie verhogen, zodat u meer werk met minder capaciteit kunt doen. Ook kunnen de oplossingen helpen om te anticiperen op zaken, zoals klantgedrag, medische diagnoses en financiële planning. AI zal steeds vaker onderdeel zijn van de oplossing. Maar het oplossen van problemen is nog maar het begin. Succes op de lange termijn vereist een op AI afgestemde strategie. Wij kunnen u helpen met het opstellen en implementeren ervan.

Lees meer over AI Strategy

AI Lab mensgericht en technologiegedreven

Ons AI-lab is uitgerust om u te helpen bij uw transformatie. Door onze toewijding aan innovatie bieden we een ruimte om te verkennen, te communiceren en te leren over AI en de invloed ervan op uw bedrijf. Door de uitdagingen, kansen en trends van u en de sector te begrijpen, zijn onze community of solvers, AI-experts en Tech Alliance Partners er om samen met u verantwoorde en waardegedreven AI-kansen te creëren.

Lees meer over de mogelijkheden van ons AI Lab

AI-evenementen

PwC organiseert regelmatig generatieve AI-evenementen, speciaal bedoeld voor belangrijke besluitvormers in verschillende sectoren. Onze evenementen richten zich op de nieuwste generatieve AI-oplossingen, opkomende uitdagingen en innovatieve oplossingen om uw bedrijf een voorsprong te geven.

Lees meer over onze AI-evenementen

Responsible AI = een duurzamere strategie

Responsible AI wordt niet alleen belangrijker omdat wet- en regelgeving continu verandert, maar ook omdat er steeds meer behoefte is aan arbeidsbesparende technologie. Als organisatie kunt u dankzij AI veel duurzamer opereren. Al brengt ook risico’s met zich mee, want toepassingen opereren met steeds minder menselijk toezicht. Het draait bij ‘Responsible AI’ vooral om het creëren van vertrouwen. Uw klanten zijn gewend dat bepaalde diensten worden uitgevoerd door mensen. Het is daarom belangrijk dat u aan uw klanten uitlegt hoe de uitkomsten van algoritmen tot stand komen en dat dit op een veilige manier gebeurt.

Maak uw AI-uitdagingen inzichtelijk dankzij RAISE

Om ‘Responsible AI’ zo goed mogelijk in uw organisatie te integreren, heeft PwC de Responsible AI Simulation Experience (RAISE) ontwikkeld. RAISE maakt duidelijk welke uitdagingen uw organisatie op het gebied van AI heeft. Samen met onze AI-experts doorloopt u de uitdagingen op korte termijn, zodat u beter voorbereid bent en ingewikkelde vraagstukken op tijd kunt tackelen. Daardoor bent u klaar voor de toekomst en kunt u uw teams met nieuwe kennis en werkwijzen instrueren.

PwC Toolkit voor veiligheid en ethiek 

Als organisatie moet u aan veranderende wet- en regelgeving voldoen, zoals de nieuwe EU AI Act. Daarom is het belangrijk dat u AI-toepassingen veilig en verantwoord integreert. Dat kan met behulp van de Responsible AI Toolkit. Deze toolkit bestaat uit een reeks op maat te maken frameworks, tools en processen, die zich voornamelijk bezighouden met de veiligheid en ethiek van uw AI-systemen. 

PwC gaat met u in gesprek, onderzoekt en analyseert waar uw organisatie staat ten opzichte van de wensen, verwachtingen en governance. Daarmee krijgt u inzichten waarmee u vragen van uw stakeholders over het gebruik van AI kunt beantwoorden. Ook helpen we u met onze kennis ervoor te zorgen dat uw AI-toepassingen aansluiten op de laatste wet- en regelgeving. Zo weet u zeker dat u met vertrouwen de toekomst tegemoet kunt zien.

Responsible AI Toolkit
Responsible AI Toolkit

De laatste ontwikkelingen van de EU AI Act

Contact us

Mona de Boer

Mona de Boer

Partner, Data & Artificial Intelligence, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 088 18 59

Marcel Jakobsen

Marcel Jakobsen

Chief Digital Officer, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 206 60 16

Volg ons