PwC’s 27e CEO Survey

CEO’s zien grote kansen, maar ook risico’s in GenAI

CEO’s zien grote kansen, maar ook risico’s in GenAI
  • Rapport
  • januari 2024

Het afgelopen jaar heeft slechts een minderheid van de CEO’s generatieve AI (zoals ChatGPT) in de eigen organisatie doorgevoerd. Een grote meerderheid verwacht echter dat deze vorm van kunstmatige intelligentie grote invloed zal hebben op de manier waarop het bedrijf opereert en geld verdient. Die verwachte impact van AI heeft zowel betrekking op de kansen als de risico’s, zo blijkt uit PwC's 27e CEO Survey.

PwC’s 27e CEO Survey

Wereldwijd verwacht een groot aantal CEO’s al binnen een jaar te profiteren van voordelen van GenAI zoals een verhoging van de efficiëntie en de winstgevendheid.

De andere kant van de medaille is de zorg van CEO’s over mogelijke schade die GenAI kan aanrichten. Vooral op het gebied van cybersecurity zien CEO’s de risico’s stijgen: wereldwijd is dat 67 procent van de respondenten van de CEO Survey, in Nederland is dat maar liefst 86 procent. 

Opvallend is het hoge percentage van de CEO’s dat denkt dat de verspreiding van desinformatie toeneemt door de komst van GenAI. Een derde van de CEO's verwacht dat GenAI in de komende twaalf maanden vooroordelen zal vergroten ten opzichte van specifieke groepen werknemers of klanten. Deze bevindingen onderstrepen de noodzaak van een verantwoordelijke invoering van het gebruik van GenAI.

Playback of this video is not currently available

0:02:34

CEO survey 2024 Mona

In welke mate zal generatieve AI in de komende twaalf maanden het volgende in uw bedrijf vergroten?
In welke mate zal generatieve AI de komende twaalf maanden de volgende risico's in uw bedrijf vergroten?

PwC's 27e CEO Survey

Lees het volledige rapport met de wereldwijde resultaten

Download (PDF of 9.68mb)

Neem contact met ons op

Contact us

Mona de Boer

Mona de Boer

Partner, Data & Artificial Intelligence, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 088 18 59

Volg ons