Pensioenthema’s in de AFM-agenda 2020

21/01/20

Op 16 januari 2020 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) haar jaaragenda gepubliceerd voor 2020. De thema’s die het aankomende jaar prioriteit krijgen, zijn vooral de bescherming van consumenten met betrekking tot hun pensioenen en kredieten, en de verhoging van het toezicht op kapitaalmarkten.

Pensioenen zijn in 2020 een van de speerpunten van de AFM, terwijl dit in de jaaragenda van 2019 niet zo was. De belangrijkste reden hiervoor is het op 5 juni 2019 gesloten Pensioenakkoord, dat nu uitgewerkt wordt. De AFM is betrokken bij verschillende adviesgroepen die verantwoordelijk zijn voor de uitwerking van dit akkoord.

Achtergrond

De AFM is een bestuursorgaan met de wettelijke taak om toezicht te houden op ondernemingen en processen in de financiële markt en om te beslissen of financiële ondernemingen toe worden gelaten op deze markt. Met het uitbrengen van haar agenda voor 2020 laat de AFM zien welke ontwikkelingen dit jaar de prioriteit krijgen bij het houden van toezicht.

Wat betekent dit voor u?

De AFM geeft aan zich bij de uitwerking van het Pensioenakkoord in te zetten op het toezicht op zorgplicht en pensioencommunicatie. Wanneer de in het Pensioenakkoord afgesproken maatregelen zijn vormgegeven in wetgeving, zullen deelnemers en gepensioneerden geconfronteerd worden met wijzigingen in hun pensioensituatie. De AFM zal erop toezien dat pensioenuitvoerders voldoen aan de vereisten voor communicatie rondom de transitie naar het nieuwe stelsel. Ook moeten uitvoerders zorgvuldig communiceren hoe de nieuwe pensioenrechten van de deelnemer eruit zullen zien. Dit betekent dat u goed voorbereid moet zijn op de wijzigende AFM-vereisten aan de communicatie naar uw deelnemers, slapers en gepensioneerden.

Contact

Bastiaan Starink

Bastiaan Starink

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 375 58 28

Jan Meijer

Jan Meijer

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 115 75 16

Volg ons