Veertig procent van alle nieuwe auto's elektrisch in 2030

19/12/19

Digital Auto Rapport 2019

In 2030 zal veertig procent van alle nieuw verkochte auto’s in Europa elektrisch zijn. Dat blijkt uit het meest recente Digital Auto Rapport van Strategy&, onderdeel van accountants- en advieskantoor PwC. Premiummodellen zullen volledig zelfrijdend zijn op niveau 5 en software wordt – in combinatie met toegenomen connectiviteit – een steeds belangrijker onderdeel van de auto. Experts Edgar Simons en Stan Berings geven een toelichting op het rapport.

Smartphone op wielen

De productie- en ontwikkelingskosten van auto’s stijgen de komende jaren met twintig tot veertig procent. Tegelijk dalen de inkomsten uit de traditionele driehoek van autoverkopen, onderdelenverkoop en aftersales met ruim twintig procent. Daarnaast krimpt het aantal werknemers in de sector tot 2030 met ten minste vijftig procent. Overgebleven medewerkers krijgen te maken met de transitie van de traditionele maakindustrie naar elektronica en software.

‘De auto wordt steeds meer een smartphone op wielen’, benadrukt Edgar Simons, expert digitale transformatie bij Strategy&. ‘Een platform waarop allerlei verschillende aansturingssoftware draait, van rijondersteuning tot in car entertainment en het verwerken en analyseren van steeds meer data. Enerzijds is dat een nieuwe bron van inkomsten met aparte betalingen voor de software, zoals Tesla doet met autopilot. Anderzijds betekent het ook dat je auto kwetsbaar is voor fouten en hackers.’

Stijgende kosten, veiligere auto's

Accu’s en alternatieve, vooral elektrische aandrijvingen, de vraag naar geavanceerde rijondersteuningssystemen en connectiviteit met 5G-systemen zorgen ervoor dat de ontwikkelings- en productiekosten van steeds complexer wordende auto’s toenemen. Fabrikanten verdienen minder aan onderdelen, reparaties en aftersales, omdat de auto’s van de toekomst uit minder onderdelen bestaan en elektrische aandrijvingen langer meegaan. Tegelijkertijd worden deze auto’s steeds veiliger.

‘De kosten van de transitie van brandstofauto naar elektrische auto en van zelf besturen naar zelfrijdend moeten zo snel mogelijk omlaag’, oordeelt PwC’s automotive expert Stan Berings. ‘Desalniettemin zie ik ook kansen. Vooral de markt voor mobiliteitsdiensten, zoals private lease en deelauto’s, groeit enorm, naar 1200 miljard dollar in 2030.’

Contact

Stan Berings

Stan Berings

Tax Partner I EMEA Connected Tax Compliance Lead, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 013 85 60

Volg ons