Handboek jaarrekening 2023/2024

Handboek jaarrekening 2023/2024
  • Publicatie
  • 07 feb 2024

Financiële verslaggeving in Nederland, jaarrekening 2023/2024 is hét handboek voor iedereen die met (externe) financiële verslaggeving te maken heeft. Een handig naslagwerk voor accountants, controllers, administrateurs en andere financieel deskundigen, maar ook voor studenten accountancy en bedrijfseconomie.

Financiële verslaggeving in Nederland, jaarrekening 2023/2024, gaat in op jaarrekeningen over verslagjaren die op of na 1 januari 2023 beginnen, en ook die op of na 1 januari 2024 beginnen. Hierbij hebben wij gebruikgemaakt van de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving (RJ), jaareditie 2022 en 20241, en de wettelijke bepalingen in Titel 9 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. In hoofdstuk 1 zijn de belangrijkste wijzigingen per jaar weergegeven.

In deze versie van het handboek Financiële verslaggeving in Nederland zijn voor het eerst verwijzingen opgenomen naar Accounting & Reporting Talks. In 2024 zullen nog diverse nieuwe video’s uitgebracht worden, onder andere over duurzaamheidsverslaggeving. Om die reden raden wij u aan de website PwC Accountancy Insights in de gaten te houden. U kunt zich ook gratis abonneren op de periodieke update via het Preference Center.

Het financiële landschap is altijd in beweging, geen jaar is hetzelfde. In hoofdstuk 1 zijn de belangrijkste ontwikkelingen te vinden die hebben plaatsgevonden na het uitbrengen van het handboek Financiële verslaggeving in Nederland, jaarrekening 2022 en de toekomstige wijzigingen. Opvallende ontwikkelingen in 2023 en 2024 zijn de verwachte wijzigingen van de groottecriteria en de invoering van Pillar Two. Ook is er dit jaar extra aandacht voor duurzaamheidsverslaggeving (hoofdstuk 5b) en het bestuursverslag (hoofdstuk 5a). Gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving, waarbij er in januari 2024 nog een wetgevingstraject loopt voor de invoering van de CSRD, verwachten wij in de loop van 2024 een aanvulling te publiceren op de ontwikkelingen hieromtrent (hoofdstuk 5b). Bovendien verwachten we nog ontwikkelingen voor pensioenfondsen, vanwege de invoering van de nieuwe Pensioenwet en de gevolgen hiervan op de jaarrekeningen van pensioenfondsen (hoofdstuk 18.4). 

Met het oog op duurzaamheid is er alleen een digitale versie van het handboek beschikbaar. De inhoudsopgave is klikbaar, wat betekent dat u gemakkelijk van het ene naar het andere hoofdstuk kunt navigeren. Met de digitale zoekfunctie is het trefwoordenregister overbodig; zo bent u snel op de juiste plek.

1De RJ heeft besloten om vanaf editie 2024 de RJ-bundel aan te duiden met het (verslag)jaar waarop deze van toepassing is (in plaats van het jaar waarin de bundel wordt uitgegeven).

Om deze publicatie te kunnen downloaden, dient u onderstaand formulier in te vullen.


Handboek jaarrekening 2022

Financiële verslaggeving in Nederland, jaarrekening 2022 is hét handboek voor iedereen die met (externe) financiële verslaggeving te maken heeft. Een handig naslagwerk voor accountants, controllers, administrateurs en andere financieel deskundigen, maar ook voor studenten accountancy en bedrijfseconomie. 

Download handboek 2022

Handboek jaarrekening 2021

Handboek jaarrekening 2021

Financiële verslaggeving in Nederland, jaarrekening 2021 is hét handboek voor iedereen die met (externe) financiële verslaggeving te maken heeft: accountants, controllers, administrateurs en andere financieel deskundigen. Hiermee heeft u een handzame en toegankelijke uitleg van de regelgeving over financiële verslaggeving, inclusief praktische voorbeelden en zichtbare referenties naar wetteksten en RJ-alinea’s.

Download handboek 2021

Altijd op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief, de PwC Update

Contact us

Inge Oudhuis

Inge Oudhuis

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 154 23 16

Volg ons