Btw-coronamaatregelen vervallen per 1 oktober 2021

08/09/21

De regering heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de bestaande btw-coronamaatregelen per 1 oktober 2021 komen te vervallen. Het betreft specifiek de goedkeuringen voor toepassing van het btw-nultarief op mondkapjes, de btw-vrijstelling voor de uitleen van zorgpersoneel en het btw-nultarief op COVID-19 vaccins en -testkits.

Dit bericht is een update van onze Belastingnieuws berichten van 8 juni 2021, 6 mei 2021, 3 februari 2021 en 23 december 2020.

Btw-heffing bij inzetten van zorgpersoneel – goedkeuring vervalt

Als gevolg van de coronacrisis is veel extra personeel in de zorg nodig geweest. Het gewenste personeel is vanuit veel verschillende bedrijven en instellingen aan zorginstellingen uitgeleend. Tot en met 30 september 2021 valt deze uitleen van zorgpersoneel onder versoepelde voorwaarden buiten de heffing van btw. Met ingang van 1 oktober 2021 vervalt deze tegemoetkoming en zal moeten worden beoordeeld of de uitleen van zorgpersoneel btw-belast is of onder de btw-vrijstelling voor de uitleen van medisch personeel kan vallen. Dit kan leiden tot kostprijsverhogende btw bij het inhuren van (extra) zorgpersoneel.

Nultarief voor mondkapjes – goedkeuring vervalt

De goedkeuring voor het btw-nultarief voor de aanschaf van mondkapjes door zowel particulieren als door ondernemers vervalt per 1 oktober 2021. Vanaf dan zal de verkoop van mondkapjes dus belast zijn met btw. Dit kan ertoe leiden dat mondkapjes duurder worden voor consumenten. Ook kan dit ertoe leiden dat ondernemers te maken krijgen met kostprijsverhogende inkoop-btw op ingekochte mondkapjes. Voor sommige afnemers kan het daarom lonen om de mondkapjes voor 1 oktober 2021 in te kopen.

Nultarief voor coronavaccins en testkits – goedkeuring vervalt

Vanaf 1 oktober 2021 is het btw-nultarief niet meer van toepassing op de verkoop van coronavaccins en -testkits. Dit leidt ertoe dat bij de verkoop van dergelijke vaccins en testkits btw in rekening moet worden gebracht. Dit kan voor afnemers van vaccins en testkits leiden tot kostprijsverhogende inkoop-btw. Het vervallen van het btw-nultarief leidt niet tot wijzigingen in de toepassing van de btw-vrijstelling. Voor sommige afnemers kan het daarom lonen om de vaccins en testkits voor 1 oktober 2021 in te kopen.

Tot en met 30 september 2021 is het btw-nultarief nog wel van toepassing op coronavaccins en -testkits. Dit btw-nultarief geldt ook voor het vaccineren met vaccins en het afnemen of uitvoeren van tests met testkits. Daarbij moet het gaan om testkits die voldoen aan de actuele versie van de LCI-richtlijn COVID-19 van het RIVM.

Van belang is dat deze maatregelen géén wijziging in de toepassing van de btw-vrijstelling beogen. Indien op testwerkzaamheden een btw-vrijstelling van toepassing is, blijft deze ook na 1 oktober 2021 van toepassing. De vrijstelling is van toepassing als het vaccineren onderdeel is van btw-vrijgestelde medische dienstverlening.

Voor het recht op aftrek van btw op kosten is het van belang dat het onderscheid tussen de toepassing van het btw-nultarief (wel recht op aftrek van toerekenbare inkoop-btw) of de btw-vrijstelling (geen recht op aftrek van toerekenbare inkoop-btw) uit de administratie blijkt.

Nultarief voor covid-19-testkits en zelftestkits – goedkeuring vervalt

Tot en met 30 september geldt nog het btw-nultarief voor de levering van Covid-19 testkits die zijn opgenomen in de ‘COVID-19 In Vitro Diagnostic Devices and Test Methods Database’ van de Europese Commissie en voorzien zijn van een CE-markering.

Belangrijk aandachtspunt is dat het vervallen van het btw-nultarief op de levering van de testkits geen gevolgen heeft voor een eventuele btw-vrijstelling op de testwerkzaamheden. Indien op testwerkzaamheden een btw-vrijstelling van toepassing is, blijft deze ook na 1 oktober 2021 van toepassing. De vrijstelling is van toepassing als het testen met de testkits onderdeel is van btw-vrijgestelde medische dienstverlening.

Voor het recht op aftrek van btw op kosten is het van belang dat het onderscheid tussen de toepassing van het btw-nultarief (wel recht op aftrek van toerekenbare inkoop-btw) of de btw-vrijstelling (geen recht op aftrek van toerekenbare inkoop-btw) uit de administratie blijkt. Daarnaast zal het vervallen van de goedkeuring tot gevolg hebben dat er btw over de verkoop zal moeten worden berekend, dit zal teven in de btw-aangifte verwerkt moeten worden.

Hoe kunnen wij u helpen?

De btw-coronamaatregelen komen per 1 oktober 2021 te vervallen en de reguliere btw-regelgeving is vanaf dan weer van toepassing. Dit heeft gevolgen voor de btw-behandeling van de besproken goederen en diensten. Zowel bij de inkoop (aftrek van btw) als bij de verkoop van deze goederen en diensten (welk tarief moet worden gehanteerd) moet rekening worden gehouden met de vervallen goedkeuringen.

Voor vragen hierover of over de overige steunmaatregelen waar u een beroep op kunt doen, kunt u contact met ons of met uw reguliere PwC-adviseur opnemen.

Contact

Einte van der Wal

Einte van der Wal

Partner, Tax Lead, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 094 06 32

Rick van Bergenhenegouwen

Rick van Bergenhenegouwen

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 396 30 85

Volg ons