Btw-coronamaatregelen verlengd tot 1 oktober 2021

08/06/21

Op 27 mei 2021 heeft de regering aan de Tweede Kamer laten weten dat de bestaande btw-coronamaatregelen worden verlengd tot 1 oktober 2021. Het betreft specifiek de toepassing van het btw-nultarief op mondkapjes, de btw-vrijstelling voor de uitleen van zorgpersoneel en het btw-nultarief op COVID-19- vaccins en testkits.

Dit bericht is een update van onze Belastingnieuwsberichten van 6 mei 20213 februari 2021 en 23 december 2020

Voor een overzicht van de overige (fiscale) maatregelen en subsidies in het nieuwe steun- en herstelpakket verwijzen we u naar ons Belastingnieuwsbericht "Forse uitbreiding corona steun- en herstelpakket" van 25 januari 2021.

Btw-heffing bij inzetten van zorgpersoneel – goedkeuring verlengd

Als gevolg van de coronacrisis is veel extra personeel nodig in de zorg. Om het gewenste personeel op de juiste plaats in te zetten, wordt vanuit veel verschillende bedrijven en instellingen personeel aan zorginstellingen uitgeleend. Als tegemoetkoming heeft het kabinet aangegeven dat deze uitleen van zorgpersoneel onder versoepelde voorwaarden buiten de heffing van btw kan blijven. In tegenstelling tot wat eerder is aangekondigd door het kabinet, wordt deze goedkeuring verlengd tot 1 oktober 2021.

Nultarief voor mondkapjes – goedkeuring verlengd

De goedkeuring voor het btw-nultarief op mondkapjes wordt verlengd tot 1 oktober 2021 voor zowel de aanschaf van mondkapjes door particulieren als door ondernemers. Het nultarief zorgt ervoor dat verkopers van mondkapjes geen btw in rekening hoeven te brengen aan een consument, maar dat zij de btw op inkoop en productie voor mondkapjes in aftrek kunnen brengen.

Nultarief voor coronavaccins en -testkits – goedkeuring verlengd

Het kabinet heeft, met terugwerkende kracht vanaf 21 december 2020, het btw-nultarief op COVID-19-vaccins tot 1 oktober 2021 goedgekeurd. Het btw-nultarief geldt ook voor het vaccineren met vaccins en het afnemen of uitvoeren van tests met de testkits. Daarbij moet het gaan om testkits die voldoen aan de actuele versie van de LCI-richtlijn COVID-19 van het RIVM.

Van belang is dat deze maatregelen géén wijziging beogen in de toepassing van de btw-vrijstellingen. Indien op testwerkzaamheden een btw-vrijstelling van toepassing is, vervalt deze btw-vrijstelling niet door deze goedkeuring. De vrijstelling is van toepassing als het vaccineren onderdeel is van btw-vrijgestelde medische dienstverlening.

Voor het recht op aftrek van btw op kosten is het van belang dat het onderscheid tussen de toepassing van het btw-nultarief (wel recht op aftrek van toerekenbare inkoop-btw) of de btw-vrijstelling (geen recht op aftrek van toerekenbare inkoop-btw) uit de administratie blijkt. 

Nultarief voor Covid-19 testkits en zelftestkits – goedkeuring verlengd

Het btw-nultarief is sinds 13 april 2021 van toepassing op de levering van bepaalde Covid-19 testkits en Zelftestkits. Deze goedkeuring is verlengd tot 1 oktober 2021.

Vanaf 13 april geldt ook het nultarief voor Covid-19 testkits die zijn opgenomen in de ‘COVID-19 In Vitro Diagnostic Devices and Test Methods Database’ van de Europese Commissie en voorzien zijn van een CE-markering. Voor Covid-19 Antigeen-zelftestkits geldt dat het btw-nultarief alleen van toepassing is als de Minister van Medische Zorg en Sport ontheffing heeft verleend om deze op de Nederlandse markt te brengen. Ook voor de testwerkzaamheden met de testkits is in principe het btw-nultarief van toepassing.

Belangrijk aandachtspunt is dat de toepassing van het btw-nultarief op de levering van de testkits geen gevolgen heeft voor een eventuele btw-vrijstelling op de testwerkzaamheden. Indien op testwerkzaamheden een btw-vrijstelling van toepassing is, vervalt deze btw-vrijstelling niet door deze goedkeuring. De vrijstelling is van toepassing als het testen met de testkits onderdeel is van btw-vrijgestelde medische dienstverlening.

Voor het recht op aftrek van btw op kosten is het van belang dat het onderscheid tussen de toepassing van het btw-nultarief (wel recht op aftrek van toerekenbare inkoop-btw) of de btw-vrijstelling (geen recht op aftrek van toerekenbare inkoop-btw) uit de administratie blijkt. 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De bestaande btw-coronamaatregelen zijn allemaal verlengd tot 1 oktober 2021. Inhoudelijk heeft het kabinet geen wijzigingen beoogd in de coronamaatregelen, zo volgt uit de brief aan de Tweede Kamer.

Voor vragen hierover of over de overige steunmaatregelen waar u in de zorgsector (en in andere sectoren) een beroep op kunt doen, kunt u uiteraard contact met ons of met uw reguliere PwC-adviseur opnemen.

Contact

Einte van der Wal

Einte van der Wal

Partner, Tax Lead, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 094 06 32

Rick van Bergenhenegouwen

Rick van Bergenhenegouwen

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 396 30 85

Volg ons