EMEA Cloud Business Survey 2023

Hoe bedrijven de transformerende kracht van de cloud ontsluiten

EMEA Cloud Business Survey 2023
  • Thema
  • 07 feb 2024

Bedrijven willen investeren in geavanceerde technologieën om hun concurrentievoordeel te behouden. Dat blijkt uit PwC’s EMEA Cloud Business Survey 2023, een onderzoek onder 2.209 bedrijfs- en technische leiders van bedrijven uit verschillende sectoren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). De respondenten, onder wie meer dan honderd Nederlanders, zien de cloud als sleutel tot het optimaliseren van de waarde van deze technologieën. Bedrijven die al begonnen zijn met hun cloudreis willen versnellen en hun aanpak verfijnen, terwijl bedrijven die nog geen stappen hebben gezet snel actie moeten ondernemen om niet achter te blijven.

Steeds meer kernfunctionaliteiten naar de cloud

Hoewel EMEA-bedrijven in het algemeen achterblijven bij Amerikaanse bedrijven voelen zij wel de urgentie om over te stappen naar de cloud. Vooral door de ervaring die zij hun klanten en werknemers willen bieden. Werknemers verwachten moderne tools die gemakkelijk beschikbaar zijn bij cloudproviders. De coronapandemie heeft deze trend versneld; bedrijven hebben toen immers veel werknemersgerichte functies naar de cloud verplaatst om thuiswerken te ondersteunen. Nu volgen steeds meer kernfunctionaliteiten, met stapsgewijze migraties om het risico te minimaliseren.

Voordelen van de cloud voor bedrijfsfuncties in EMEA

Uit PwC’s EMEA Cloud Business Survey 2023 blijkt dat de cloud al waarde genereert voor een derde van alle bedrijven in EMEA (35 procent). In Nederland is dit 29 procent. Vijftig procent van de bedrijven verwacht binnen twaalf maanden rendement te zien, in Nederland zelfs 57 procent. Met gemakkelijkere en snellere toegang tot bedrijfsgegevens verbetert bovendien de productiviteit. Nog meer voordelen behalen bedrijven door de adoptie van een data-mesh-architectuur, waarbij zij data beter toegankelijk en beschikbaar maken door eigenaren, producenten en gebruikers van data rechtstreeks met elkaar te verbinden en specifieke gegevens op verzoek beschikbaar te maken. Dat verbetert de besluitvorming. Sommige bedrijven realiseren ook nog verbeterde klantervaringen, grotere wendbaarheid, innovatie in producten en diensten en nieuwe inkomstenstromen. Ook noemen zij kostenbesparingen door het 'pay-as-you-go'-model van de cloud, evenals verbeterd vertrouwen van belanghebbenden.

Cloudtransformatie is bedrijfsbrede transformatie

Kostengedreven bedrijven in zeer competitieve markten prioriteren de behoefte aan efficiëntiewinsten. Voor bedrijven in snel veranderende markten ligt de focus meer op de algehele frontendervaring. Op functioneel niveau streven teamleiders in productie naar grotere efficiëntie. CFO's richten zich op kostenbesparingen, CIO's zoeken verhoogde snelheid, flexibiliteit en toekomstbestendigheid. En de salesafdeling streeft naar verbetering van de klantervaring. Cloudtransformaties kunnen zowel financiële als niet-financiële voordelen opleveren. Het is dan ook verstandig de hele C-suite vanaf het begin te betrekken bij de cloudreis en ervoor te zorgen dat zij volledig toegewijd is en het naar de bredere organisatie promoot. Vooralsnog hanteert slechts twee vijfde van de EMEA-bedrijven (42 procent, en 44 procent in Nederland) zo’n bedrijfsbrede cloudstrategie. Driekwart van de bedrijven die nog niet volledig zijn overgestapt naar de cloud zegt dit binnen twee jaar te doen. Deze toezegging gaat verder dan alleen migratie en modernisering; bedrijven willen dat de cloud bedrijfsbrede transformatie mogelijk maakt. Daarom heeft bijna driekwart van de bedrijven in 2023 meer geïnvesteerd in de cloud.

Barrières voor het behalen van de volledige waarde van de cloud 

EMEA-bedrijven identificeren budget als de grootste barrière voor het behalen van de volledige waarde van de cloud. In Nederland noemen respondenten beperkte technologische mogelijkheden als grootste obstakel. Hoewel budgetten een gerechtvaardigde zorg zijn, is het duidelijk dat investeringen in de cloud zich op lange termijn meer dan terugbetalen. Verhoogde efficiëntie, lagere kosten en hogere productiviteit compenseren de initiële clouduitgaven. Naast budget en beperkte technologische mogelijkheden is het vinden van gespecialiseerd cloudtalent een probleem. Schaars talent is zeer gewild en bedrijven concurreren om de beste kandidaten met de meest gevraagde vaardigheden. Bedrijven moeten snel handelen en goede talentstrategieën ontwikkelen en investeren in bijscholing van hun huidige werknemers, vooral op het gebied van cybersecurity, cloudmigratie en projectmanagement. Toegewijde verandermanagementcapaciteiten zijn ook cruciaal tijdens de adoptie van nieuwe cloudoplossingen.

Bedrijven kunnen daarnaast ‘managed services’ onderzoeken als een manier om gevraagde capaciteiten - indien nodig - op of af te schalen. Om te bepalen of je moet insourcen of outsourcen,  of een combinatie van beiden, moet je rekening houden met de belangrijkste bedrijfsdoelen. Creëer een flexibele cloudbasis die beveiliging, compliance en efficiëntie combineert. Werk iteratief om snel successen te behalen en momentum op te bouwen. Ontwikkel een uitgebreide migratie- en modernisatiemethodologie die begrepen en gevolgd wordt door het hele projectteam en gebruik bewezen automatiseringstools om het proces te vereenvoudigen en te versnellen.

Vijf redenen waarom cloudgebaseerde bedrijven presteren beter dan andere bedrijven

Cloudgebaseerde bedrijven presteren beter dan andere bedrijven, blijkt uit ons onderzoek. Zo’n 83 procent van hen heeft de afgelopen zes tot negen maanden een hogere omzet behaald tegenover 67 procent van de andere bedrijven. En 89 procent verwacht de omzet in het komende jaar te verhogen, in vergelijking met 78 procent van de andere bedrijven. Vijf redenen die hun aanpak van de cloud anders maken:

Cloudadoptie op ondernemingsniveau vereist sterke samenwerkingsverbanden binnen de C-suite en een combinatie van zakelijke en technische rollen. C-level-ondersteuning is essentieel om acceptatie en adoptie van de cloud te versnellen. Het is belangrijk dat de CEO het bedrijfsvoordeel van de cloud demonstreert en dat alle leidinggevenden de cloud op een geïntegreerde manier accepteren en gebruiken. Leiderschap speelt een sleutelrol bij het waarborgen van afstemming en communicatie tussen het bedrijf en IT. Sterke managementondersteuning is ook nodig om vertragingen en kritiek binnen de organisatie aan te pakken.

Cloudgebaseerde bedrijven kiezen voor een gecombineerde benadering van cloudtransformatie, waarbij migratie, modernisatie en cloud-native-benaderingen worden gecombineerd. In plaats van een lineaire benadering nemen ze een gecombineerde benadering op basis van duidelijke bedrijfsdoelen en ondersteund door architecturale governance. Een architecturale routekaart maakt differentiatie mogelijk voor elke toepassing en helpt bij het prioriteren van middelen voor optimale waardecreatie. Een gecombineerde benadering voorkomt ook technische schuld en zorgt voor wendbaarheid en snelle aanpassingen.

Cloudgebaseerde bedrijven leggen sterk de nadruk op cloudbeheersing en governance. Ze hebben duidelijk gedefinieerde processen en verantwoordelijkheden en passen strikte discipline toe bij het dagelijks gebruik van de cloud. Schaalbaarheid, bruikbaarheid en automatisering zijn essentieel. Het vermijden van uitzonderingen en workaround is belangrijk om wrijving te verminderen en waardecreatie te optimaliseren. Iedereen in het bedrijf moet dagelijks beheersing en governance toepassen.

Cloudgebaseerde bedrijven richten zich op het opbouwen van cybersecurityvaardigheden om hun cloudtransformatiedoelen te ondersteunen. Cloudprojectteams combineren verschillende vaardigheden en perspectieven, zij vormen een 'gemeenschap van probleemoplossers'. Het stimuleren van een verandering in denkwijze en een 'fail fast'-mentaliteit in de hele organisatie helpt bij het creëren van een cloudgedreven cultuur.

Cloudgebaseerde bedrijven hebben vaker een ondernemingsbrede datastrategie. Ze moderniseren hun gegevens tot een geïntegreerd overzicht, creëren de juiste governancestructuren en streven naar een datagedreven organisatie. Het implementeren van de juiste datastrategie en governancestructuur is cruciaal, maar kan ook een uitdaging zijn vanwege verschillende regelgevingen. Bedrijven moeten een digitaal datamodel opbouwen met aandacht voor compliance en lokale regelgeving.

Bekijk de hele EMEA Cloud Business Survey 2023

Download (PDF of 2.16mb)

Contact us

Ragnar van der Valk

Ragnar van der Valk

Partner Technology, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 157 18 35

Ron Martinek

Ron Martinek

Partner, Microsoft Alliance Lead Netherlands, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 243 92 72

Volg ons