Schommelingen in toelevering brengen kledinggroothandel in problemen

Schommelingen in toelevering brengen kledinggroothandel in problemen
  • Casestudie
  • maart 23, 2023

Een groothandel in kleding ondervindt bijna van de ene op de andere dag problemen in zijn toeleveringsketen. Het bedrijf laat op grote schaal kleding produceren in Zuidoost-Azië, maar de levering loopt grote vertraging op. Als de kleding eindelijk in Nederland arriveert, is het seizoen al voor een deel voorbij. De groothandel moet de kleding nu met grote korting aan retailers verkopen.

In de problemen door vroege levering

Om te zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt, besluit de groothandel de volgende levering eerder in te kopen. Tot zijn verrassing staat de nieuwe partij veel sneller dan verwacht op de havenkade. Aan de ene kant is dat prettig, maar als bedrijf moet je op dat moment wel alles kunnen financieren. De groothandel dreigt door deze vroege levering in de problemen te komen.

Schommelingen binnen de toeleveringsketen

Door binnen de brede organisatie het bewustzijn voor een goede planning te verhogen kan er alerter worden gereageerd op schommelingen binnen de toeleveringsketen. Hiervoor is het management bezig met het variabel maken van de supplychain door ook dichter bij huis (bijvoorbeeld in Turkije en Portugal) in te kopen.

Financiële herstructurering

Een financiële herstructurering creëert daarnaast ruimte om zo beter voorbereid te zijn op toekomstige schommelingen in het leveringsproces. Dit is ook een oplossing voor de gestegen inkoopprijzen, die tot een hogere werkkapitaalfinanciering leide. Hiervoor is een transparante afstemming en overeenstemming met aandeelhouders en banken een vereiste. Om tot de benodigde transparantie tussen partijen te komen hebben we onder meer een beoordeling (review) van het businessplan uitgevoerd.

Volg ons

Contact us

Mathieu Rosier

Mathieu Rosier

Partner Industrial Manufacturing & Automotive, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 233 25 30

Peter Wolterman

Peter Wolterman

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)64 601 83 33

Hide