Beter inzicht in aanpak van cybersecurity op Schiphol

Met behulp van het digitale spel Game of Threats kwamen op Schiphol gevestigde bedrijven tot een beter inzicht in de gezamenlijke aanpak van cybersecurity.

Wat was het probleem?

Schiphol wil de mate van cybersecurity bij alle aanwezige ondernemingen en toeleveranciers sterk verhogen en heeft hiervoor samenwerkingsverband Cyssec in het leven geroepen. Een optimale beveiliging van het digitale ecosysteem zal bijdragen aan een positief vestigingsklimaat en de concurrentiepositie van de luchthaven. Maar hoe moeten de bedrijven, met verschillende ketenverbanden, de digitale veiligheid gestructureerd aanpakken?

Wat was de oplossing?

Als startpunt voor een oplossing heeft PwC de discussie tussen de ondernemingen op gang gebracht met het digitale spel Game of Threats. Onder begeleiding van ervaren cybersecuritydeskundigen speelden de deelnemers afwisselend de rol van aanvaller of verdediger bij een cyberbedreiging, onder hoge druk. Welke strategische keuzes maakt men als er maar negentig seconden zijn om te beslissen? Hoe reageert men op het opduiken van ransomware, een poging tot datadiefstal of een DDoS-aanval waarmee systemen platgelegd worden? 

Wat was het resultaat?

Het spel maakte voor iedereen helder dat het noodzakelijk is om cybersecurity strategisch te benaderen – op het hoogste niveau in de organisatie en in onderling verband met de keten. In de evaluatie faciliteerde PwC de informatie-uitwisseling. Zo koos een deelnemer in het spel volledig voor het investeren in systeembeveiliging boven het trainen van medewerkers, ´omdat training niet werkt´. ´Bij ons werkt dat juist heel goed, ´reageerde een andere aanwezige. Een afspraak om dit met de groep verder te onderzoeken, was snel gemaakt. Het spel bracht het gesprek op gang over de noodzakelijke, gezamenlijke aanpak. Daarbij leerden de deelnemers elkaar door de actieve spelvorm kennen op een manier die rond een vergadertafel niet gelukt was. Een betrokken team met energie om samen het onderwerp aan te pakken, dat was hier het resultaat.

Contact

Gerwin Naber

Gerwin Naber

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 150 75 75

Volg ons