Robotics Process Automation

Bent u op zoek naar duurzaam concurrentievoordeel? Dan is Robotic Process Automation (RPA) een manier om de kwaliteit van uw producten/diensten te verbeteren, meer focus te leggen op het creëren van waarde in de keten en uw bedrijfsvoering efficiënter in te richten. 

Wat is RPA?

Robotic Process Automation (RPA) is geen fysieke machine, maar een vorm van geconfigureerde software die een combinatie van taken, transacties, activiteiten en processen autonoom uitvoert over één of meer niet-gerelateerde systemen om een resultaat te behalen of een dienst te verlenen. 

RPA heeft verder de volgende kenmerken:

 • Computer gecentreerd: RPA is een vorm van automatisering waarbij User Interface Automation-software handmatige verrichtingen uitvoert op basis van een computer gecentreerd proces.
 • RPA is bedoeld om menselijke handelingen na te bootsen: het maakt gebruik van software om computerapplicaties te gebruiken op dezelfde manier als een mens dat zou doen. 
 • Minimale impact op huidig IT-systeem: de RPA-software wordt geconfigureerd om met bestaande applicaties te werken, waarbij het activiteiten en taken die voorheen handmatig werden verricht, vervangt. 
 • Samenwerkingsgericht: RPA is erop gericht om repeterende werkzaamheden uit te voeren. Zo krijgen mensen meer tijd en ruimte om zich te richten op de uitzonderingen in een proces, beslissingen te nemen en het overzicht te behouden.

 

Hoe zorgt RPA voor een duurzaam concurrentievoordeel? 

RPA onderscheidt zich van andere initiatieven door het volgende:

 • Kwaliteit: een RPA-robot verhoogt de kwaliteit van een proces door minder fouten te maken en automatische checks uit te voeren op compliance. Verder heeft RPA als bijkomend voordeel dat het inzicht biedt in de verzamelde data. 
 • Focus op waarde toevoegende activiteiten: door het gros van de repeterende werkzaamheden (non-value adding) uit te laten voeren door RPA-software worden medewerkers vrijgespeeld. Zij kunnen meer tijd besteden aan het nemen van beslissingen, het behandelen van uitzonderingen en het overzien van het proces. RPA vergroot hiermee de motivatie van medewerkers. 
 • Efficiëntere bedrijfsvoering: Een RPA-software-robot functioneert dag én nacht, terwijl de licentiekosten laag zijn. Door RPA-software te implementeren, wordt het mogelijk het werk met minder middelen uit te voeren. 

 

Hoe kan PwC u helpen?

PwC kan u op verschillende manieren helpen bij het implementeren van RPA in uw organisatie. Van een adviseur voor RPA-beginners tot een doorgewinterde robotbouwer.

 • Proof of concept: hoe werkt RPA voor uw organisatie? In deze stap bouwen we samen met u een software robot om de haalbaarheid van RPA in uw organisatie te toetsen. 
 • Leveranciersselectie: er zijn verschillende vormen van RPA mogelijk, geheel afhankelijk van uw organisatie en technische omgeving. PwC helpt als onafhankelijke partij bij het selecteren van de juiste leverancier, gebaseerd op procesvereisten, IT-omgeving en organisatie.
 • Change management: het implementeren van RPA in uw organisatie heeft gevolgen voor uw organisatie en specifiek voor de medewerkers die met de robots moeten samenwerken. PwC helpt deze veranderingen inzichtelijk te maken en trainingen te faciliteren voor de nieuwe gebruikers. 
 • Volwassenheidsmeting RPA-vaardigheden: als uw organisatie al een RPA Center of Excellence heeft, kan PwC u helpen inzichtelijk te maken hoe volwassen deze omgeving is. En wat er nodig is om de volgende stap te kunnen zetten om RPA volledig tot zijn recht te laten komen. 

Meer weten over hoe PwC uw organisatie verder kan helpen met RPA?
Neem contact op met Jamil Sbeih.

Contact

Jamil Sbeih

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 086 11 58

Volg ons