Duurzaamheid/ESG leerprogramma

Open training

Open training

Direct inschrijven

Inhouse training

Inhouse training
 

Neem contact met ons op

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor organisaties en dat belang neemt steeds verder toe. Ook voor u als professional, onafhankelijk van uw rol in de organisatie. Wat betekent duurzaamheid voor uw functie en uw organisatie? Met ons 8 uur durend leerprogramma doet u de nodige basiskennis op rondom ESG en regelgeving zoals CSRD én vertaalt u die samen met onze ESG (Environmental, Social, Governance) experts door naar uw eigen praktijk. 

Met het volgen van dit leerprogramma kunt u als finance professional voldoen aan het verplichte ESG-thema duurzaamheid van de NBA voor 2023 en 2024.

Meld u hier aan

Inhoud & opbouw van het leerprogramma

Het programma bestaat uit een online kick-off sessie, interactieve e-learnings en een fysieke bijeenkomst inclusief een virtual reality beleving.


Kick-off

Kickstart uw ESG-leerprogramma
Duur: 1 uur

We starten met een kick-off sessie van een uur. Tijdens deze online sessie leert u alvast de andere deelnemers kennen, nemen we samen het programma door en heeft u gelegenheid om inhoudelijke én praktische vragen te stellen. En, onze experts enthousiasmeren u graag over ESG!

E-learnings

Breng uw ESG basiskennis op peil
Duur: 2 uur

U ontvangt toegang tot ons leerplatform. In uw eigen tijd volgt u een aantal e-learnings (Engelstalig):

 • What is ESG
 • Stakeholder expectations
 • Double materiality
 • CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

Fysieke sessie met ESG-experts

Pas ESG toe in de praktijk
Duur: 5 uur

We gaan aan de slag met de praktijk. Onder leiding van onze ESG-experts richt u zich tot de doorvertaling van de theorie naar de praktijk. Onze experts gaan samen met u dieper in op de onderstaande onderwerpen.

 • Waarom is ESG belangrijk voor uw organisatie en rol?
 • Beleef de SDG VR experience
 • Meer inzicht in het ESG regulatory landscape
 • De ins & outs van de CSRD
 • Inzoomen op dubbele materialiteit, inclusief een casus
 • Inzoomen op de E, S en G
 • Aan de slag met een casus gericht op Social
 • Afsluiting en reflectie

De SDG experience. Onderdeel van deze fysieke sessie is een interactieve virtual reality beleving: u wordt op een unieke en innovatieve manier geïnspireerd om in actie te komen voor de Sustainable Development Goals. U wordt letterlijk in verschillende omgevingen geplaatst. Hiermee wordt het onderwerp nog tastbaarder!

In de e-learnings komen onderwerpen aan bod die tijdens de fysieke sessie worden besproken. Wij adviseren u de modules vóór de sessie te doorlopen, zodat u optimaal kunt deelnemen.

De fysieke bijeenkomst bevat onze SDG (Sustainable Development Goals) VR Experience. Hierin ervaart u waarom duurzaamheid belangrijk is en welke zeventien doelen de VN heeft geïdentificeerd om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Vervolgens gaat u samen met onze ESG experts aan de slag met het toepassen van duurzaamheid binnen uw eigen werkveld. U begrijpt de rol die u kan oppakken binnen uw organisatie als het gaat om ESG en welke doorvertaling u al kan maken van de vereisten naar uw organisatie. 

Inhouse trainingen worden in het Nederlands en Engels aangeboden. Open trainingen worden wisselend in het Nederlands en Engels aangeboden.

Meld u hier aan

Over deze training

Na afloop van dit leerprogramma

 • heeft u de nodige basiskennis over duurzaamheids-/ESG ontwikkelingen;
 • heeft u inzicht in de kansen én risico’s die ESG creëert voor uw organisatie en welke rol u kan innemen;

 • bent u bekend met de ESG-rapportageverplichtingen (EU regelgeving zoals CSRD, EU-Taxonomy en CSDDD);

 • kunt u de dubbele materialiteitsanalyse uitleggen (belangrijk startpunt van de CSRD);

 • bent u bekend met de focus, het doel en structuur van de CSRD;

 • bent u op hoofdlijnen bekend met de vereisten voor de E, S en G.

Voor wie?

Dit programma is bedoeld voor professionals die op zoek zijn naar meer kennis over duurzaamheid/ESG. Dit omvat onder andere professionals op het gebied van duurzaamheid, financiën, risicomanagement, interne controle, HR, communicatie, facilitair management en medewerkers.

We hebben deze training al diverse malen gegeven voor een breed scala aan organisaties en doelgroepen; zowel voor groepen financiële managers en medewerkers als voor groepen deelnemers met uiteenlopende functies.

Het niveau van de opleiding is HBO-niveau, en is ook geschikt voor een ieder met ervaring of affiniteit met het onderwerp.

NB: Bent u onderdeel van een publieke instelling? Wij hebben een speciaal programma voor medewerkers en voor toezichthouders in de publieke sector.

Trainers

Het leerprogramma wordt georganiseerd door ons ESG-team en PwC Academy. De sessies worden gefaciliteerd door onze ESG-experts. Zij hebben ruime expertise op diverse gebieden gerelateerd aan ESG. De ESG-experts bieden dagelijks hands-on ondersteuning aan internal audit, finance & control afdelingen. Ook ondersteunen zij organisaties bij onder meer de integratie van ESG in hun bedrijfsmodel, de implementatie van ESG-regelgeving en nieuwe ESG-gerichte processen en praktijken in organisaties en het opzetten of verbeteren van ESG-reporting.

De ESG-experts worden in dit leerprogramma ondersteund door de leeradviseurs van PwC’s Academy. PwC’s Academy biedt open opleidingsprogramma's voor organisaties en op maat gemaakte in-house en virtuele opleidingsprogramma's. Zij voorzien het leerprogramma van de nieuwste leertechnologieën- en methoden en de best passende leerinterventies om het gewenste leereffect te bereiken.  

Datum, Locatie & Kosten

Nederlandse training:
Digitale kick-off
1 oktober 10:00 – 11:00 | Live online

Klassikale training
8 oktober 10:00 – 16:00 | PwC Utrecht

Kosten

De kosten voor het bijwonen zijn €850,- (vrijgesteld van BTW). De prijs is inclusief trainingsmateriaal en lunch. De training is vrijgesteld van BTW in verband met onze registratie bij het CRKBO.

Voor PwC alumni geldt een kortingsregeling van 10%. Wanneer u zich als PwC alumnus aanmeldt, vermeldt u dan bij de inschrijving in het opmerkingenveld dat u gebruik wilt maken van de PwC alumni korting.

Voor alle kortingsregelingen van PwC's Academy geldt dat deze niet onderling te combineren zijn tenzij dit expliciet is aangegeven.

Aanmelden open training

Deelname

Bij minimaal 10 deelnemers gaat de training door.

De inschrijvingstermijn sluit in principe twee weken voor de trainingsdatum. Na ontvangst van uw aanmelding sturen wij u een bevestiging met aanvullende informatie over de training. Het aantal plaatsen per training is beperkt, wij zien uw aanmelding dan ook graag zo spoedig mogelijk tegemoet. Indien u onverhoopt verhinderd bent, kunt u een collega in uw plaats laten komen. Wij verzoeken u dit per e-mail door te geven op nl_pwc_academy@pwc.com.

Aanmelden open training

Programma

De training start om 10.00 uur en duurt tot 16.00, dit is inclusief korte pauzes en een lunchpauze. Na afloop van de training is er een aansluitende borrel.

Tijd  

10:00-10:20

Welkom & introductie fysieke sessie

10:20-10:40

Waarom is ESG belangrijk voor uw organisatie en rol?

10:40-11:10

SDG VR experience

11:10.11.20

Pauze

11:20-11:45

ESG regulatory landscape

11:45-12:25

CSRD

12.25-13.25

Lunch (verzorgd door PwC)

13:25-13:50

Casus dubbele materialiteit

13:50-14:10

Environmental (de E van ESG)

14:10-14:20

Pauze

14:20-14:45

Social (de S van ESG)

14:45-15:05

Governance (de G van ESG)

15:05-15:15

Herhalen belangrijkste ESG concepten

15:15-15:25

Pauze

15:25-15:45

Jouw rol met betrekking tot ESG en binnen jouw organisatie

15:45-16:00

Afronding en reflectie

16:00-17.00

Vrijblijvende borrel 

*Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen

Permanente Educatie

PE-Portfolio accountants (AA en RA)

Deze training kunt u opnemen als leeractiviteit in uw PE-portfolio. Na afloop van de training ontvangt u van ons een deelnamebewijs met het aantal gevolgde lesuren van de training.

PE-punten registercontrollers (RC)

Na afloop van de training ontvangt u van ons een deelnamebewijs met het aantal gevolgde lesuren van de training. U kunt dit zelf registreren op de website van de VRC.

Inhouse training

Heeft u interesse in dit onderwerp en wilt u deze training voor uw organisatie op maat laten maken? Wij bespreken graag met u uw leerdoelen, de casuïstiek en de gewenste leerresultaten. Ook de duur, datum en locatie van de training stellen wij in overleg met u vast. Op basis van een voorgesprek maken wij een trainingsvoorstel voor u op maat. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Contact us

Magda Chrysoulis-Stegeman

Magda Chrysoulis-Stegeman

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 86 70

Anouk Bijleveld

Anouk Bijleveld

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 777 94 08

PwC’s Academy

Onderdeel van/Part of, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 86 70

Volg ons