HR Insights: data-analyse op de aangifte loonheffingen

HR Insights

De digitale aangifte loonheffingen (ook wel ‘loonaangifte’ genoemd) bestaat vanaf 2006. Door analyses bij een groot aantal werkgevers waaronder AEX-fondsen, familiebedrijven en ziekenhuizen, kunnen wij de conclusie trekken dat het 100% juist en volledig aangifte doen een unicum is. Dit terwijl de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en volledigheid van aangifte volledig bij u als werkgever ligt. Om u te helpen om de aangifte 100% juist en volledig in te dienen bij de belastingdienst hebben wij de HR-insights tool ontwikkeld. 

HR Insights
Aangifte loonheffingen

Aangifte loonheffingen

De digitale aangifte loonheffingen wordt door iedere werkgever digitaal naar de Belastingdienst toegezonden. Iedere betalingsperiode ontvangt de Belastingdienst de loonaangifte, met daarin 137 verschillende rubrieken per werknemer.

Niet alleen de Belastingdienst, maar ook het UWV, CBS, gemeenten, pensioenfondsen, de FIOD en gerechtsdeurwaarders (in totaal circa 40 afnemers) vullen hun database op basis van de gegevens van uw loonaangifte. Met andere woorden: fouten in de loonaangifte kunnen naast gevolgen voor u, ook gevolgen hebben voor uw (ex)werknemers. Een correcte aangifte en volledigheid van de gegevens is van groot belang. 

Door data-analyse grip op uw loonaangifte

PwC heeft ruime ervaring met het uitvoeren van data-analyses op de loonaangifte. Via onze high-end analysetool worden door middel van circa 70 integrale (verbands)controles op de aangifte loonheffingen, uw aandachtspunten duidelijk in kaart gebracht. Daarbij kost het u, omdat we gebruik maken van uw aangifte loonheffingen, slechts enkele minuten de data te verzamelen en deze via onze beveiligde verbinding aan te leveren. Uiteindelijk worden de uitkomsten van de data-analyse overzichtelijk weergegeven in een interactief dashboard met constateringen en aanbevelingen. Met dit dashboard kunt u een drilldown maken tot op werknemer niveau. U kunt kiezen welke periode of afdeling u wenst te analyseren. Wij bespreken onze rapportage graag bij u op kantoor en kunnen u uiteraard bij de uitkomsten verder behulpzaam zijn.

Wij blijven de data-analyse continue doorontwikkelen. Zo hebben we naar aanleiding van het per 1 januari 2017 ingevoerde Lage Inkomensvoordeel (LIV) een analyse toegevoegd waarbij we inzichtelijk maken hoe u deze subsidie kunt optimaliseren. Vanaf 1 januari 2020 hebben wij de data-analyse verrijkt met een dashboard dat inzicht geeft in de kosten van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Benieuwd geworden, bekijk de animatie hiernaast of neem direct contact met ons op.

Playback of this video is not currently available

0:01:53

PwC's payroll tax data analytics tool

PwC's payroll tax data analytics tool analyseert integraal alle gegevens in uw loonaangifte. De analyse helpt uw organisatie in control te komen en te blijven, spoort het onjuistheden op en signaleert het kostenbesparingen en efficiencymogelijkheden.

Volg ons

Contact

Daniël Sternfeld

Daniël Sternfeld

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 089 28 89

Magdalene Vliegenthart-den Hartogh

Magdalene Vliegenthart-den Hartogh

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 061 56 92

Hide