De Billing-koningin

Noëlle van Steenoven

Noëlle van Steenoven

Maak kennis met Noëlle. Legal consultant, dierenvriend, billingmaster en solver bij PwC.

Noëlle werkt bij het Entity Governance & Complianceteam (egc) van Tax & Legal. Een superdrukke functie waar Noëlle haar analytische kijk op de wereld op los kan laten. “Wat dat betreft ben ik een echte pragmaticus die liever niet de hele dag achter de computer adviezen zit te schrijven.”

Assisteren bij aandelenoverdracht

De zaken waar ik mij mee bezig hou binnen het EGC-team zijn heel divers maar officieel valt het werk wat wij binnen het team doen voor de klanten onder de term corporate secretary services. Zo assisteren wij onze klanten bijvoorbeeld bij het oprichten van een nieuwe entiteit, bij het uitgeven of overdragen van (nieuwe) aandelen of bij het organiseren van bestuursvergaderingen. Wanneer voor een transactie de notaris betrokken moet worden, zijn wij de bindende factor tussen de notaris en de klant. Ook assisteren we bij wijzigingen binnen het bestuur of de raad van commissarisen. Indien het bijvoorbeeld om een structuurvennootschap gaat dan komt er veel meer bij kijken omdat de ondernemingsraad moet worden betrokken en dan duiken wij net wat dieper in de statuten en de wet. Vorig jaar heb ik het voortouw genomen om de facturatie binnen het team weer op orde te brengen. Ik word daarom ook wel eens “de billing-koningin” genoemd. Omdat het werk al met al best druk en intensief is, vind ik het fijn om in de avond rustig aan te doen.

Ondernemingsrecht

Één van de leukste onderdelen van mijn werk is het overzicht houden. Zo weet ik wat er gaande is bij een klant van wat binnen onze verantwoording ligt. De coördinatie ervan en het ervoor zorgen dat alle regels wordt opgevolgd geeft voldoening. Helemaal als een klant daar zichtbaar dankbaar voor is. Wat dat betreft ben ik een echte pragmaticus. Ik houd echt van dingen aanpakken en belrondjes doen met de klant. Ook de technologie die we gebruiken helpt goed om dat overzicht te houden. Als een van de weinige consultancy-organisaties hebben wij bijvoorbeeld de licentie gekregen van Harvey (AI-platform dat juridische processen automatiseert op basis van OpenAI en ChatGPT, red). Het zal even wennen zijn, maar Harvey gaat ontzettend helpen in ons werk.

In 2018 heb ik mijn master ondernemingsrecht afgerond. Het was een bewuste keuze om af te studeren in ondernemingsrecht. Ik wist toen al dat ik geen advocaat wilde worden. Het idee dat je uren achter de computer zit om jurisprudentie uit te zoeken en stukken te schrijven trok me totaal niet. Eigenlijk wilde ik ooit mijn eigen bedrijf oprichten dus met de studie ondernemingsrecht wist ik tenminste aan welke verplichtingen ik als toekomstige aandeelhouder en bestuurder zou moeten voldoen. Nu komt die kennis van pas omdat ik diezelfde zaken uitzoek voor onze klanten. Naast dat ik klantenwerk verricht, luisteren de partners echt naar je ambities en geven zij je ruimte om projecten naast je eigen functie uit te voeren. Ook is het mogelijk om een tijdje in het buitenland te werken, indien je dat ambieert. Een tijdje terug heb ik als vrijwilliger bij de dierenambulance gewerkt. Ik denk erover na om dit weer op te pakken. Dat werk voegt gevoelsmatig echt waarde toe aan alles wat ik verder doe.’

'Partners luisteren naar je ambities en geven de ruimte om projecten naast je eigen functie te doen'

Noëlle van Steenoven - Legal consultant bij PwC