Skip to content Skip to footer
Search

Tax Traineeship

Topfiscalist met jouw unieke achtergrond

Van letteren, een bètastudie of geesteswetenschappen naar belastingadvies: logisch! Want puzzelen met lastige vraagstukken is jou niet vreemd. In toenemende mate verandert de context waarbinnen de adviseurs van PwC werken vanwege technologische, maatschappelijke en internationale ontwikkelingen. Daarbij zijn jouw analytische vaardigheden, unieke achtergrond en messcherpe beoordelingsvermogen de ideale basis om je te specialiseren in hoogwaardig advies aan onze klanten. Wij vinden jouw ideeën belangrijker dan je studierichting. Je hebt waarschijnlijk nooit aan een werkgever als PwC gedacht. Toch hebben wij een mooie uitdaging voor je: het Tax Traineeship: een mix van werken in de belastingadviespraktijk en het behalen van een Mastertitel Fiscaal Recht. Interesse? 

Solliciteren is helaas niet meer mogelijk op dit moment, bekijk hier alles over Tax.

Tax

Playback of this video is not currently available

0:00:36

* Afgestudeerden Fiscaal Recht of Fiscale Economie kunnen niet deelnemen aan dit Traineeship. Afgestudeerden Rechtsgeleerdheid hebben alleen vrijstelling voor de Pre-master als zij ook de vakken Economie & Jaarrekening en Jaarrekening Fiscaal Verdiept hebben afgerond met ten minste 9EC. Zij starten direct met de master Fiscaal Recht aan de Radboud Universiteit. Voldoe je niet aan deze eisen dan start je eerst met de pre-master met eventueel een aantal vrijstellingen.

Programma

Het tax traineeship start per 1 september 2020. Het traineeship betekent werken in de praktijk, doorstuderen voor een extra master en een vaste baan met toekomstperspectief. Het traineeship duurt drie jaar. Na de introductiemaand zal je de eerste twee jaar drie dagen per week werkzaam zijn in de praktijk, de twee overige dagen besteed je aan de Pre-master en Master Fiscaal Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het laatste jaar ga je fulltime aan de slag binnen de praktijk.

Elk jaar van het traineeship zal je meedraaien met een ander team van onze fiscale praktijk. Jouw werkzaamheden variëren van het geven van adviezen aan (inter)nationale (beursgenoteerde) klanten tot het voeren van eventuele verdedigingen tegenover belastinginstanties en -rechters. Je werkt hierin samen met andere specialisten, voornamelijk fiscalisten. Juist door jouw afwijkende studieachtergrond wordt jouw inbreng zeer gewaardeerd en krijg je in de loop van het traineeship steeds meer verantwoordelijkheden.
Als je het traject met succes hebt afgerond heb je een tweede master op zak, drie jaar werkervaring opgedaan in verschillende werkvelden, jezelf op persoonlijk vlak ontwikkeld en kun je verder aan de slag als Tax Consultant bij PwC.

{{filterContent.facetedTitle}}

Online assessment & fiscale case

Na de eerste selectie op basis van je motivatie, je CV en cijferlijsten word je per mail op de hoogte gebracht of je door bent naar het online assessment. Het online assessment test je analytische vaardigheden op cijfermatig, logisch en verbaal redeneren en bevat een persoonlijkheidsvragenlijst en motivatietest. 

Na het voltooien van het assessment krijg je per telefoon te horen of je door bent naar de volgende ronde; de fiscale casus. De fiscale casus vinden wij een belangrijke stap in het proces. Het geeft jou namelijk ook de mogelijkheid om te ontdekken of je daadwerkelijk getriggerd wordt door de fiscaliteit. Houd er rekening mee houden dat de fiscale casus een paar dagen in beslag neemt. 

Interview

Als je het online assessment en de fiscale casus beide goed hebt doorlopen kom je langs voor het interview. Je krijgt 10 minuten de tijd om de fiscale casus aan ons te presenteren en daarna gaan we verder in op jouw talenten en motivatie. 

Mocht je behoefte hebben om na het gesprek nog kort met een trainee te spreken over zijn/haar ervaringen en dergelijke, dan is hier de mogelijkheid voor.

Samenwerkingsopdracht

Tijdens deze samenwerkingsopdracht ga je met andere kandidaten aan de slag met een uitdagende casus.

Testimonials 

Evy van der Aa

Playback of this video is not currently available

Mees

Playback of this video is not currently available

“Tijdens mijn studie Klassieke Talen was ik al bezig een moeilijk verhaal aan allerlei publiek duidelijk te maken. Eigenlijk doe ik bij PwC niets anders. Ik lees veel ingewikkelde teksten en vervolgens moet ik naar de klant toe en uitleggen hoe het zit.”

Werner Gelderblom - Oud Tax Trainee

Aanbod

Na de interne selectie en terugkoppeling dragen wij vanuit PwC de kandidaten voor aan de faculteit van de Radboud Universiteit, tezamen met deze namenlijst ontvangt de faculteit ook de diploma’s, vakkenlijsten en kopie ID. De faculteit is namelijk het formele orgaan dat besluit over toelating.

Na het besluit vanuit de Radboud Universiteit nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op om je definitief te laten weten of je 1 september 2021 kan starten als Tax Trainee bij PwC!

Veelgestelde vragen over het Tax Traineeship

Hoeveel trainees starten er per jaar?

Evy - trainee: “Per jaar starten er tussen de 5 en 10 trainees. Doordat je samen de pre-master en master volgt, word je een hechte groep. Dit geldt ook voor de lichting trainees van het jaar boven je die je ook nog op de universiteit tegenkomt.”

 

View more

Waarom heeft PwC een traineeship speciaal voor Masters zonder fiscale achtergrond?

Rogier – trainee: “PwC gelooft in diversiteit: Hoe groter de diversiteit binnen het bedrijf, hoe groter de kans dat mensen met verschillende achtergronden en afwijkende gedachten elkaar ontmoeten en samen tot oplossingen komen die anders nooit gevonden kunnen worden. Trainees zonder fiscale achtergrond voegen enorm toe aan die diversiteit, omdat zij anders naar problemen kijken. Zij kunnen daardoor fiscalisten aanvullen en anders naar de vraagstukken laten kijken in het vinden van de beste oplossingen, waar de klant uiteindelijk weer van profiteert.”

 

View more

Kan ik zelf bepalen op welke afdeling en op welke kantoor van PwC ik werkzaam zal zijn?

Evy - trainee: “Onze fiscale praktijk is voornamelijk op de kantoren Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven gevestigd. Per jaar zal je binnen een team op één van deze kantoren worden geplaatst. Hiermee proberen wij natuurlijk rekening te houden met je woonplaats, maar bereidheid om te reizen is een must. Qua team zal je het eerste jaar vanuit PwC worden ingedeeld. Voor het tweede en derde jaar van je traineeship kun je zelf een voorkeur aangeven. Het is in elk geval de bedoeling dat je zoveel mogelijk verschillende aspecten van de belastingpraktijk ziet en bijvoorbeeld een jaar vennootschapsbelasting afwisselt met een jaar Family Business of BTW. Na het traineeship zal in overleg met jou worden besloten bij welk team en op welk kantoor je uiteindelijk vast in dienst zal komen.”

 

View more

Is het studieprogramma goed te combineren met werk?

Valerie – trainee: “Er wordt van je verwacht dat je drie dagen per week werkt. De overige twee dagen besteed je aan je studie. Voor de werkcolleges moet je in Nijmegen op de universiteit aanwezig zijn, de hoorcolleges kan je ook online terugkijken. Zo heb je de mogelijkheid om grotendeels zelf te bepalen hoe en wanneer je studeert. Als trainee krijg je een ruime hoeveelheid vakantiedagen, zodat je rondom tentamens makkelijk extra dagen vrij kan nemen om te leren. Tijdens de zomervakantie werk je in plaats van drie dagen fulltime.”   

View more

Welke vakken maken onder andere onderdeel uit van de pre-master aan de Radboud Universiteit?

Kenny – trainee: “Semester 1: bestuursrecht, goederenrecht en inleiding belastingrecht; semester 2: economie & jaarrekening, ondernemingsrecht en verbintenissenrecht.”

View more

Ik heb nog nooit een rechtenvak gevolgd, laat staan een wettenbundel gebruikt. Kan ik de bijkomende studie dan wel volgen?

Rogier – trainee: “Hoewel de trainees verlaat instromen in het reguliere bachelor programma van universiteit en daardoor twee bachelor jaren achterstand hebben, leert de ervaring dat trainees de nieuwe stof ontzettend snel oppakken. De studie vergt echter wel gemotiveerde studenten die efficiënt met hun tijd kunnen omgaan. Het voordeel is natuurlijk dat de stof soms direct kan worden toegepast op de werkvloer. Bovendien is er binnen PwC heel veel kennis beschikbaar waaronder die van de trainees die de studie inmiddels hebben afgerond, om de nieuwe trainees te ondersteunen.”

 

View more

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden voor de trainees?

Rogier – trainee: “Als trainee draai je mee in de praktijk en voer je uitdagende opdrachten uit voor echte klanten. Daar hoort een marktconform starterssalaris bij dat ieder jaar stijgt. Na drie jaar is het traineeship voltooid en start een trainee als senior consultant; de stappen junior consultant en consultant 1 worden dus overgeslagen. Bovendien biedt PwC uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reisvergoeding naar werk en studie, voldoende mogelijkheid tot vrije dagen & studiedagen, een laptop, iPhone en - niet geheel onbelangrijk - gezellige borrels, teambuilding uitjes en aandacht voor een gezonde lifestyle op kantoor.”

 

View more

PwC is toch een accountantskantoor mét een harde Amerikaanse cultuur?

Rosalinde – trainee: “Heb jij bij grote accountskantoren het beeld van een harde corporate sfeer, ellebogenwerk, eindeloze werkdagen en ongure adviespraktijken? Dan neem ik heel graag direct dit idee bij je weg, want daar hoef je je bij PwC geen zorgen over te maken. Uiteraard stappen we 's morgens in de auto, de trein of op de fiets om bij PwC te komen werken, maar daarnaast komen we hier ook om onszelf te ontwikkelen en om te leren. PwC probeert hierbij zoveel mogelijk ondersteuning te bieden en dit te stimuleren, wat heel concreet in het Younique Traineeship naar voren komt. Als trainee krijg je binnen PwC veel ruimte om je ritme van werken en studeren te vinden, is er volop begeleiding om je te ontwikkelen en word je gestimuleerd je eigen interesses na te streven. Door de afdelingen waar je als trainee werkzaam bent wordt rekening gehouden met het feit dat je de eerste twee jaren van het traineeship naast je reguliere werkzaamheden een volledige (pre-)masteropleiding volgt. Je wordt geholpen je balans te vinden tussen werk en studie, maar daarnaast blijft er ook nog genoeg tijd over voor een biertje met collega's en uiteraard ook voor je privé-leven. Op de afdelingen waar je tijdens het traineeship rouleert, werk je altijd in teamverband en word je door collega's betrokken bij opdrachten of projecten, waarbij zij je niet alleen vragen om een opdracht uit te voeren, maar ook de tijd nemen je het grotere plaatje te laten zien en je meenemen in het advieswerk. Belangrijk is daarnaast dat een firma als PwC ook aan verandering onderhevig is vanwege maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe regelgeving. Tijdens het traineeship is het niet alleen van belang dat je alle fiscale vakkennis opdoet, maar dat je ook de bredere maatschappelijke context ziet waarin PwC werkt en waarbinnen klanten geadviseerd worden. Dit betekent ook dat er binnen de organisatie ruimte is je eigen visie naar voren te brengen en je advieswerkzaamheden mede vorm te geven. Kortom, een fijne werkgever waarbij je wordt geholpen je te ontwikkelen, een plek te vinden die bij je past en waar je gestimuleerd wordt zelf je toekomst binnen PwC vorm te geven, waarbij heel veel mogelijk is, want PwC heeft veel meer expertises dan enkel accountancy.” 

 

View more

Contact

Jamie Berkhout

Jamie Berkhout

Campusrecruiter People & Organisation en Legal, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)6 39 87 30 91

Volg ons