De overgang van kantoor naar een virtuele workforce
Als het weer mag is het de bedoeling dat medewerkers weer vaker op kantoor bij elkaar komen, maar de verwachting is dat thuiswerken zal blijven, ook als we uit de Covid-19 crisis zijn gekomen. Terug naar de pre-corona crisis kantoorsituatie zullen de meeste grote dienstverlenende organisaties niet gaan. Immers Thuiswerken wordt zowel door werknemers als werkgevers grotendeels als positief ervaren. De verwachting is dan ook dat het oude normaal tot het verleden behoort als het om kantoorsituaties gaat. Alhoewel kantoren nog niet ‘achterhaald’ zijn, bevinden we ons wel midden in een transitie naar een virtuele workforce die meer tijd zal kosten dan velen misschien verwachten. Bedrijven hebben een aanpak nodig die structureel virtueel werken mogelijk maakt in plaats van aan nieuwe manieren van werken, in plaats van werken op afstand te zien als een noodoplossing van één of twee maanden. De omschakeling naar nieuwe manieren voor het normale werken zal in ieder geval niet met dezelfde snelheid gaan waarmee bedrijven tijdens de crisis konden overschakelen naar werken op afstand. Ideeën over de huidige keuzes voor kantoorruimte hangt samen met werk en het personeelsbestand dat bedrijven verwachten nodig te hebben in de toekomst. Hoe creëert u uw toekomstige kantoor en hoe kan u uw kantoorruimtes creatiever gebruiken om hybride ‘on-premise’ (automatisering en beheer op eigen locatie of met beheer (deels) elders) en ‘work-from-anywhere’-modellen te kunnen huisvesten?
Uit ons recent gepubliceerde onderzoek (Costs & Benefits Analysis part II) blijkt dat als alle werknemers een dag extra thuiswerken dit op lange termijn tot een kostenstijging kan leiden. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door de effecten van minder samenwerking, een minder grote betrokkenheid bij de organisatie, isolatie, burn outs en stress, Ondanks dat samenwerking met collega’s ook vanuit huis gebeurt, laat onderzoek zien dat de meest effectieve samenwerking ontstaat op (fysieke) plekken die het uitwisselen van ideeën stimuleren. Bovendien ontbreekt bij thuiswerken de ‘toevallige ontmoeting’ die leidt tot nieuwe ideeën. Kortom de verwachting is dat er wanneer het weer kan deels thuis en deels op kantoor zal worden gewerkt, waarbij het kantoor een soort van een ontmoetingsplek zal worden en de uitwerking van het werk vooral thuis zal worden gedaan.
Om met uw office of the future hier goed op in te kunnen spelen, zal er daarom opnieuw moeten worden gekeken van waar en hoe het werk gedaan moet worden. Begin met het definiëren van het doel van uw kantoor of bedrijfsruimte. Maak een zorgvuldige evaluatie van wat er in uw ruimtes gebeurt. Waar hechten uw medewerkers waarde aan en komen ze voor terug naar kantoor? Een aanzienlijk aantal bedrijven buiten de productiesector heeft aangetoond dat ze effectief vanuit huis kunnen werken, dus stel de redenen vast - en leg ook uit- waarom mensen terug naar kantoor zouden moeten komen. Het kantoor kan zich ontwikkelen van een standaardlocatie waar werknemers naartoe gaan om hun werk af te krijgen tot een ontmoetingsplek. Dit omdat medewerkers loyaal zijn aan elkaar en behoefte hebben aan een ruimte waar formele en informele gesprekken gevoerd kunnen worden.
Uitgevoerd door het bedrijf of een volledig toegewijd kantoor
Geen lokale kantoorsite in de buurt van werknemer of werknemer werkt voornamelijk vanuit huis
Uitgevoerd door de serviceprovider
Thuiswerken kan op lange termijn leiden tot extra kosten voor werkgevers. Die kosten kunnen oplopen tot 1,5 miljard euro, zo blijkt uit onderzoek van PwC.
Als iedereen die thuis kan werken één extra dag vanuit huis gaat werken, levert dat de samenleving zo’n vier miljard euro op, blijkt uit onderzoek van PwC.
Het is moeilijk te voorspellen hoe de toekomst eruit komt te zien, maar er is een gerede kans dat het massale thuiswerken niet helemaal verdwijnt.
De huidige tijd vereist niet alleen een andere manier van samenwerken, maar ook een andere manier waarop leidinggevenden hun teams managen. Lees onze tips.
© 2015 - 2021 PwC. Alle rechten voorbehouden. 'PwC' verwijst naar de juridische entiteiten zoals omschreven in de legal disclaimer. Zie daarvoor onderstaande link.