Europe Monitor - The road to circularity

Waarom de circulaire economie het nieuwe normaal wordt

Te lang hebben we ons mondiale economisch systeem gebaseerd op een lineair model dat economische groei en welvaart bracht. Aan dit model waren kosten verbonden en het heeft tot een alarmerende degradatie geleid van onze natuurlijke omgeving. We moeten krachten bundelen en omschakelen naar een model met een toekomst: een circulair model dat economische activiteit loskoppelt van de consumptie van eindige hulpbronnen. In ons hoofdartikel lichten we de economische dynamiek achter het onhoudbare lineaire model toe en bieden we suggesties voor oplossingen die deel uitmaken van het circulaire model.

Macro-economische update Europa

In de Eurozone vertraagde het economisch momentum en daalde de inflatie. Dit zette de ECB aan om maatregelen te nemen en het monetaire beleid nog verder te verruimen, met het doel om economische activiteit te stimuleren. Hoewel de economische omstandigheden per land verschillen, is de monetaire unie in toenemende mate kwetsbaarder geworden voor tegenslagen. Wat gaat goed en kan mogelijkerwijs economische ontwikkelingen negatief beïnvloeden?

Sinds het tweede kwartaal van 2016 presteert de Nederlandse economie beter dan de meeste andere economieën in de Eurozone als we de groei van het binnenlands product vergelijken. Deze groei heeft tot spanningen geleid op zowel de arbeids- als huizenmarkt en in de “Country Update” belichten we de laatste ontwikkelingen op deze markten. De economische groei is aan het vertragen in Nederland en dat is deels het gevolg van zwakte in de maakindustrie. Waarmee hangt die zwakte samen?

Contact

Barbara Baarsma

Barbara Baarsma

Director, hoofdeconoom, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 420 47 07

Volg ons