De macro-economie en Covid-19

29/06/20

Ons gedrag kan het verschil maken bij impact pandemie

We kunnen ons allemaal machteloos voelen in de confrontatie met het Covid-19-virus, maar onderzoek toont aan dat ons gedrag een groot verschil kan maken bij de verspreiding en de impact van de pandemie.

In deze uitgave van de Europe Monitor lichten we verder toe hoe ons gedrag de economische gevolgen van een pandemie beïnvloedt en wat dit betekent voor de publieke reactie hierop. We geven verder antwoorden op vragen als: op wat voor soort besmettelijke ziekten zou het publieke domein zich moeten richten? Maakt de reactie van mensen het uitsterven van een ziekte meer of minder waarschijnlijk? Vormt menselijk handelen bij een pandemie een reden voor overheidsingrijpen?

Uitblijven tweede golf Covid-19 belangrijk voor opleving

Terwijl het debat over de optimale respons op de Covid-19-pandemie voortduurt, bestaat er weinig twijfel over dat de economische vooruitzichten negatief zijn beïnvloed. Daarnaast zijn veel mensen ook optimistisch door het besef dat de coronacrisis wellicht ook zorgt voor een meer welvarende, schonere en rechtvaardige toekomst.

Aangezien de meeste Europese landen zich in een ‘lockdown’ bevonden tijdens het tweede kwartaal van 2020, zullen de economische indicatoren voor deze periode minder goed zijn in vergelijking tot de eerste drie maanden van het jaar. Een brandende vraag die we proberen te beantwoorden is hoe de pandemie het groeipad op langere termijn beïnvloedt. Een duurzame opleving van economische indicatoren is in elk geval alleen mogelijk bij het uitblijven van een tweede uitbraakgolf van Covid-19.

Turkije en de crisis

In de landenupdate kijken we dit keer naar Turkije. De instroom van kapitaal, de duurzaamheid van de overheidsbegroting en de inflatie zijn zeer belangrijke factoren voor Turkije. Hoewel Covid-19 de economische groei aantast, toont de geschiedenis aan dat Turkije ongeveer de helft sneller dan ontwikkelde economieën het niveau van voor een crisis weer weet te behalen. Een hogere financiële inclusie en meer inzet op digitaal ondernemerschap zijn mogelijk positieve gevolgen van de Covid-19-pandemie.

Een duurzame opleving van economische indicatoren is alleen mogelijk bij het uitblijven van een tweede uitbraakgolf van Covid-19

Contact

Barbara Baarsma

Barbara Baarsma

Director, hoofdeconoom, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 420 47 07

Volg ons