Op 9 december 2020 zijn in de ‘Kamerbrief over aanpassingen in het economische steun- en herstelpakket’ uitbreidingen aangekondigd op het derde steun- en herstelpakket. Het kabinet kiest ervoor de steunmaatregelen in het eerste kwartaal van 2021 niet af te bouwen.
In tegenstelling tot wat aanvankelijk is geregeld, blijft de NOW-3 in Q1 2021 gelijk aan Q4 2020. De parameters (vereist omzetverlies, maximale vergoeding van de loonsom) wijzigen dus nog niet voor de vierde tranche van NOW (jan. t/m mrt 2021). Voor de vierde tranche NOW (ofwel het tweede tijdvak van NOW-3) geldt dan ook:
Voor de TVL wordt het subsidiepercentage verhoogd: dit was 50%, maar zal nu oplopen tot 70% bij een omzetderving van 100%. Dit geldt zowel voor Q4 2020 als Q1 2021. Verder gelden de volgende aanpassingen voor Q1 2021 TVL:
Het kabinet verlengt het uitstel van betaling tot 1 april 2021. Dit betekent dat ondernemers tot uiterlijk 1 april 2021 uitstel van betaling, of een verlenging van een reeds verleend uitstel kunnen aanvragen.
Voor al deze ondernemers geldt dus dat nieuw opkomende verplichtingen pas vanaf 1 april 2021 hoeven te worden hervat. De opgebouwde belastingschuld tijdens de periode van het uitstel hoeft niet direct op 1 april 2021 te worden voldaan. Ondernemers krijgen een betalingsregeling van 36 maanden vanaf 1 juli 2021.
De meeste overige fiscale maatregelen lopen af per 31 december 2020. Het kabinet verlengt de volgende vijf fiscale maatregelen tot 1 april 2021:
Daarnaast treft het kabinet twee nieuwe fiscale maatregelen:
De derde bijlage bij de Kamerbrief is het document 'Verduidelijking omzetbegrip binnen de NOW'. De verduidelijking van het omzetbegrip voor de NOW wordt als volgt samengevat:
‘Het omzetbegrip NOW sluit primair aan bij het jaarrekeningenrecht. Daar is opgenomen dat omzet bestaat uit de inkomsten die toe te rekenen zijn aan de reguliere activiteiten van de onderneming. Voor non-profitorganisaties wordt in plaats van opbrengsten vaak over baten gesproken. Ook hier geldt dat gekeken wordt naar baten die aan de reguliere activiteiten van de organisatie te koppelen zijn. Baten kunnen bijvoorbeeld subsidies, giften, bijdragen vanuit overheidsinstellingen, donaties etc. zijn. Deze worden tot de omzet gerekend als deze voortkomen uit de reguliere activiteiten van de onderneming.’
In de bijlage wordt ook verduidelijkt welke corona-gerelateerde-subsidies meetellen als omzet voor de NOW. Dit geldt voor: TVL, TOGS, Regeling continuïteitsbijdrage zorg, Beschikbaarheidsvergoeding OV-bedrijven en Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw. Ook een eventuele tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers uitlenen in het kader van crisisbanen wordt als omzet voor de NOW gezien. Voor andere steun dan uit de reguliere steunpakketten (bijvoorbeeld sectorspecifieke steun of middelen uit een gemeentelijk fonds) geldt: als een subsidie volgens het jaarrekeningenrecht als omzet wordt gezien voor de onderneming, het ook omzet is voor de NOW.
Op de websites van UWV en de NBA en op rijksoverheid.nl wordt het omzetbegrip voor de NOW nog eens uitgelegd.
Het kabinet komt met een groot nieuw steun- en herstelpakket. Dit bevat onder andere een regeling voor starters en de (verdere) verlenging van veel...
Aandachtspunten voor uw organisatie op fiscaal, juridisch en financieringsgebied.