Ons leven, ons werk, de manier waarop we leren: het is de afgelopen periode in rap tempo veranderd. Voor ons als Learning & Development professionals ook een goede leerschool! We hebben ervaren dat veel mogelijk is via online leren. En we zullen voorlopig nog wel (grotendeels) online programma’s aan blijven bieden. Deze periode heeft mij laten zien dat er ook veel voordelen aan zijn, denk alleen al aan de winst in reistijd!
Door Anouk Bijleveld - Learning strategy advisor PwC's Academy
In de afgelopen maanden heb ik nieuwe digitale programma’s opgezet en bestaande programma’s omgezet. Hierbij heb ik al doende veel geleerd, maar heb ik ook dankbaar gebruik gemaakt van de tips & tricks van anderen over het inbouwen van voldoende interactiviteit in de sessies. Wat ik nog wel miste waren tips over de voorbereiding. Het is tenslotte het halve werk. Daarom deel ik in dit blog vijf tips die in mijn praktijk goed werken om een succesvolle online training neer te zetten.
We weten inmiddels dat een hele dag achter een scherm zitten uitdagend is. Zelfs met voldoende interactieve en relevante werkvormen en boeiende trainers. Maak dus kortere blokken met ruimte voor pauze: voor wat fysieke beweging, voor huisdieren, kinderen of andere huisgenoten, voor een hapje of een drankje. Bestond jouw klassikale training uit één dagdeel? Verdeel deze dan over bijvoorbeeld twee kortere sessies. Houd rekening met maximaal 2 uur schermtijd en daarna een lange pauze.
Dat klinkt wat rigoureus wellicht, maar neem de training opnieuw onder de loep. Neem de klassikale training niet als leidraad, maar ontwerp de virtuele sessie opnieuw op basis van de leerdoelen. Welke leerdoelen horen thuis in de digitale sessie en welke leerdoelen kunnen op een andere manier worden bereikt? Kan de inzet van bijvoorbeeld e-learns, voorbereidende opdrachten of video’s een deel van het programma vervangen? Zo wordt de tijd in de virtuele sessie bewuster ingezet
Er zijn veel platforms en tools beschikbaar voor online training, vaak zelfs nog volop in beweging. Benut de features die jouw platform of tool heeft, zodat je met één tool zoveel mogelijk kunt bereiken. Want hoe minder deelnemers hoeven te switchen, hoe minder tijd je kwijt bent aan het troubleshooten tijdens de sessie. En, zorg dat je vooraf het platform en/of de tool test. Met de trainers die je inzet maar ook met een aantal deelnemers. Dit scheelt straks tijd en stress tijdens de training.
Tooling & testing brengt mij op een onontbeerlijke rol: de technical host. Ik heb de host altijd al als zeer belangrijk ervaren: iemand die zorgt dat deelnemers en trainers een prettige ervaring hebben, van ontvangst tot vertrek. Dit is wat mij betreft nog belangrijker tijdens een virtuele of online sessie. Een technical host zorgt dat trainers en deelnemers zich op de inhoud kunnen focussen, geholpen (en niet gehinderd) door de techniek. De host zorgt voor een goed werkend platform. De tool werkt en is goed ingericht voor alle interactieve elementen. De host kan problemen onmiddellijk oppakken (denk bijvoorbeeld aan problemen met inloggen, geluid of het uiteengaan in breakouts) terwijl de trainers door kunnen met het programma en de overige deelnemers. Maar de technical host zorgt ook voor een goede ontvangst in de virtuele setting, en fungeert als timekeeper. Op die manier hebben deelnemers én trainers een prettige ervaring.
Een online training geven is wezenlijk anders dan een klassikale training. Niet alle trainers hebben ervaring met online trainingen. Het is belangrijk dat ze zich als trainer comfortabel voelen: zorg dan ook voor een ‘dry-run’ sessie vooraf waarin trainers ervaren hoe zij de online werkvormen van het programma kunnen uitvoeren. Ben je zelf de trainer, doe dan je eigen dry-run met een aantal proef-deelnemers. Geef trainers tips over bijvoorbeeld het gebruik van een headset, kijken in de camera, het betrekken van en verbinding maken met de groep. Het is net allemaal even anders in een online omgeving. Ook voor trainers geldt: een goede voorbereiding voorkomt vervelende verrassingen!
Het mooie is: we leren als Learning & Development professionals elke keer meer. Met deze tips deel ik graag mijn ervaringen met jullie!