Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Economic Crime blijft sterk aanwezig in 2016

Meer dan een derde van de organisaties heeft in de afgelopen 24 maanden te maken gehad met economic crime. Dit blijkt uit de resultaten van meer dan 6.000 respondenten van PwC’s Global Economic Crime Survey 2016. Uit de resultaten van dit jaar blijkt dat er voor het eerst sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008-9 een daling in economic crime te zien is – zij het met maar 1%.

In eerste instantie zou dit het logische resultaat kunnen zijn van de preventieve maatregelen die organisaties de afgelopen jaren hebben ondernomen. Maar wanneer we beter naar de gegevens kijken, is het mogelijk dat deze kleine daling alleen de aandacht afleidt van een andere zorgwekkende trend: economic crime is sterk aan het veranderen en detectie- en controleprogramma’s kunnen het tempo niet bijhouden. Daarbij komt dat de kosten van elk incident ook blijven stijgen.

De Economic Crime Survey van dit jaar laat zien hoe economic crime in de afgelopen twee jaar is geëvolueerd en getransformeerd in verschillende vormen, afhankelijk van de sector en regio.

Ondanks deze dreigingen zien we een daling van het aantal opsporingen van economic crime door middel van management controle. Voor opsporingen door collectieve controles is deze daling zelfs 7%. Bovendien, bij één op de vijf (22%) organisaties blijkt dat er de afgelopen 24 maanden geen enkele risicobeoordeling rond economic crime heeft plaatsgevonden. Kijkend naar de resultaten van PwC’s meest recente Global CEO Survey – waar twee derde van de CEO’s het erover eens is dat er meer bedreigingen voor de groei van hun bedrijf zijn dan ooit tevoren – wijst dit op een zorgwekkende trend: er wordt teveel aan het toeval overgelaten. Uit onze bevindingen blijkt namelijk dat één op de tien economische incidenten bij toeval is ontdekt.

Economic Crime blijft sterk aanwezig in 2016

Contact

Andreas Mikkers

Andreas Mikkers

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 198 00 01

Volg ons