Banking Banana Skins 2015

Met welke risico’s worden banken anno 2015 geconfronteerd en waar leggen zij de prioriteit?

PwC en het Centrum voor de Studie van Financiële Innovatie (CSFI) hebben hun krachten gebundeld om te onderzoeken wat leiders in de bancaire sector zien als de grootste bedreigingen. Elke twee jaar doen zij een onderzoek naar de risico’s waar banken mee te maken krijgen en in hoeverre ze klaar zijn om deze te tackelen. Aan de hand van de resultaten uit het onderzoek, hebben PwC en CSFI de 24 belangrijkste bedreigingen voor de bankensector samengesteld.

Het rapport van dit jaar beschrijft de risico vooruitzichten voor de bancaire sector in het laatste kwartaal van 2015 – een periode waarin de wereldeconomie en de bancaire sector in een vergevorderd stadium van herstel zijn, maar er tegelijkertijd ook bezorgdheid is over de mate van dit herstel.

In het vorige onderzoek konden we al zien dat er in de sector een gevoel heerst dat met name externe risico’s schadelijk kunnen zijn en er minder zorgen zijn over problemen als kredietrisico, solvabiliteit en liquiditeit (dat voor het eerst sinds de start van de crisis niet in de top tien staat). Het laatste onderzoek bevestigd deze zorgen. Technologie en cybercrime staan nu in de top vijf en vormen samen met overregulering en politieke interventie de belangrijkste bedreigingen voor de sector. De belangrijkste bevinding is echter het gebrek aan vertrouwen in de onzekere economie waar hoge schulden, onzekerheid over rente en problemen in opkomende markten het herstel bedreigen.

Banana Skins Index

De Banana Skins Index houdt de antwoorden over de jaren heen bij en kan daarom worden gezien als een indicator van verschuivingen in bezorgdheid. De bovenste lijn toont de gemiddelde score (van vijf in totaal) van de top risico’s terwijl de onderste lijn het gemiddelde van alle risico’s weergeeft. Dit jaar is het belangrijkste risico – het macro-economische klimaat– gestegen, maar de algemene trend is wederom gedaald en volgt daarmee de lijn die in 2014 is ingezet.

Met welke risico’s worden banken anno 2015 geconfronteerd en waar leggen zij de prioriteit?

Contact

Eugénie Krijnsen

Eugénie Krijnsen

Industrie Leader Financial Sector, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 36 98

Volg ons