Tilburg University en PwC lanceren nieuw instituut voor familiebedrijven

10 mei 2017 - Tilburg University en PwC richten samen een universitair fonds op dat meer wetenschappelijk onderzoek en onderwijs mogelijk gaat maken over thema’s die familiebedrijven raken. Het zogenoemde ‘Tilburg Institute for Family Business’ (TiFB) is vandaag in Tilburg tijdens een seminar over familiebedrijven officieel gelanceerd. De ambitie van het instituut is om over vijf jaar dé autoriteit op het gebied van familiebedrijven te zijn.

Familiebedrijven zijn van groot belang voor Nederland en vormen de kern van de Nederlandse economie. Bijna 70% van de Nederlandse bedrijven is een familiebedrijf. Zij zorgen voor meer dan de helft van de werkgelegenheid en voor meer dan de helft van ons bnp, zo blijkt uit onderzoek van PwC.

Om continu nieuwe kennis en inzichten op te doen voor zaken rondom het familiebedrijf hebben Tilburg University en PwC de handen ineengeslagen. Het Tilburg Institute for Family Business zal meerdere disciplines aan elkaar verbinden, zoals privaatrecht, ondernemingsrecht en fiscaalrecht, maar ook ondernemerschap, management, financiering, waardering en gedrag.

Het instituut zal zowel in de bachelor als (post-)masterfase vakken en in de toekomst volledige opleidingen over familiebedrijven verzorgen. Daarnaast zal het instituut mastertheses, promotieonderzoek en ander wetenschappelijk onderzoek bevorderen en seminars organiseren. Ook zal er intensief worden samengewerkt met internationale topinstituten op het terrein van familiebedrijven.

‘Het instituut heeft een onderwijs- en onderzoeksprogramma dat alle facetten van het familiebedrijf raakt’, zegt Diederik van Dommelen, partner bij PwC. ‘Tilburg University staat garant voor multidisciplinair onderzoek. PwC opent de poort naar de praktijk van het familiebedrijf.

Rector magnificus Emile Aarts van Tilburg University: ‘Het instituut verbindt het onderzoek en onderwijs van Tilburg University op het gebied van familiebedrijven met de samenleving en brengt verschillende vakgebieden waar we goed in zijn nog beter bij elkaar. Daarom ben ik erg blij met dit initiatief.’

De verantwoordelijkheid voor het onderzoeks- en onderwijsprogramma ligt primair bij de door het instituut aangewezen hoogleraar, prof. mr. Inge van Vijfeijken. PwC stelt knowhow, praktijkervaring en data voor onderzoek beschikbaar en neemt zitting in de raad van toezicht, die onder voorzitterschap van de decaan van de Tilburg Law School staat. Hoogleraar Van Vijfeijken heeft de dagelijkse leiding over het instituut. 

Contact

Meint Waterlander
Woordvoerder
Tel: +31 (0)88 792 70 00
E-mailadres

Koen Jonker
Persvoorlichter
Tel: +31 (0)88 792 49 82
E-mailadres

Thomas Galestien
Persvoorlichter
Tel: +31 (0)88 792 61 77
E-mailadres

Volg ons