Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Winnaar 2017

Twintigste IJ-prijs voor Boudewijn Poelmann:
‘Al zo’n 500 miljoen van loterijopbrengst naar Amsterdamse organisaties’

De IJ-prijs 2017 is op 12 maart uitgereikt aan Boudewijn Poelmann, directeur van social enterprise Novamedia. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Hermitage Amsterdam roemde wethouder Abdeluheb Choho de winnaar om zijn bijdragen aan de maatschappelijke en culturele pilaren van Amsterdam en aan het boekenvak.

In zijn welkomstwoord bracht Albert Brouwer, regioleider Noord-West van PwC in herinnering wat voor een diverse groep winnaars in de afgelopen twintig jaar de IJ-prijs ontvingen: ‘Amsterdam is door deze mensen op de kaart gezet als modestad, als documentairestad, als dancestad en als creatieve stad vol kunst en cultuur. Vandaag voegen we hier de twintigste winnaar aan toe: de directeur van één van de grootste private donororganisaties ter wereld.’

Eerdere IJ-prijs-winnaars Wim Pijbes, Joop van den Ende en Ernst Veen spraken in een videoboodschap over de grote maatschappelijke en culturele betrokkenheid van Boudewijn Poelmann. Met Novamedia organiseert Poelmann in Nederland de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij, die een groot percentage van de omzet uitkeren aan charitatieve instellingen.

Belangrijke instellingen als vaste beneficiënten

Wethouder van Amsterdam Abdeluheb Choho citeerde uit het juryrapport dat, ‘hoewel de donaties van de goededoelenloterijen niet exclusief gericht zijn op de hoofdstad, ze in belangrijke mate bijdragen aan de maatschappelijke en culturele pilaren van Amsterdam’. Onder de vaste beneficiënten van de loterijen zijn belangrijke instellingen met hun wortels in Amsterdam zoals het Aidsfonds, het Anne Frank Huis, Natuurmonumenten, VluchtelingenWerk Nederland en VUmc Cancer Center. Ook culturele instellingen zoals het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw weten zich met miljoenen euro’s uit de loterijen gesteund.

Choho benadrukte dat behalve de loterijen ook Poelmanns initiatieven in het boekenvak waardering verdienen: ‘Boekhandel Scheltema, een icoon voor Amsterdam en Amsterdammers, kon in moeilijke tijden op uw steun rekenen. En u begon uitgeverij Nieuw Amsterdam, waarbij onder meer Bas Lubberhuizen zich aansloot, die vele boeken uitgeeft over Amsterdam.’

Goed zorgen voor elkaar

Boudewijn Poelmann deelde in zijn dankwoord de eer van de prijs met de honderden collega’s van zijn bedrijf. ‘Wij hebben in de afgelopen twintig jaar inderdaad veel kunnen doen voor Amsterdam. Er ging ruim 200 miljoen naar organisaties voor gezondheid, sociale cohesie en welzijn in de stad, en bijna 300 miljoen euro naar musea en andere culturele instituten in Amsterdam.’

Terugkijkend op twintig jaar IJ-prijs, stelde Poelmann dat de stad mede dankzij de winnaars steeds aantrekkelijker werd: ‘Amsterdam is economisch en cultureel heden ten dage zo succesvol dat ze geen IJ-prijs meer nodig lijkt te hebben.’ Vervolgens wees Poelmann op het derde element van de IJ-prijs, maatschappelijke promotie: ‘In het laatste interview met Eberhard van der Laan, in Zomergasten, was zijn slotzin: "zorg goed voor de stad en voor elkaar." Welnu, we zien dat voor de stad goed wordt gezorgd, maar ook dat niet alle inwoners gelukkig zijn. Misschien moeten we daarom het accent van de IJ-prijs wat verleggen naar het “goed zorgen voor elkaar”'.

Resto VanHarte

Om invulling te geven aan die woorden, schenkt Poelmann het prijzengeld van de IJ-prijs aan Resto VanHarte. Deze maatschappelijke organisatie wil eenzaamheid en sociaal isolement bestrijden door samen met buurtgenoten te koken en te eten. Oprichter van VanHarte Fred Beekers en de huidige directeur Rob Kars noemden de geldprijs ‘een geschenk uit de hemel.’ Zij gaan het geld gebruiken voor een theaterdiner voor duizend eenzame ouderen in de Beurs van Berlage, die zij gratis tot hun beschikking hebben ter ere van het 115-jarig bestaan van de Beurs.

Tot besluit van de prijsuitreiking zong Ilse de Lange het lied Miracle, terwijl twee acteurs verbeeldden hoe Rembrandt zijn geliefde Saskia portretteerde als de Romeinse godin Flora. Dit doek is nog tot en met 27 mei te zien in de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage.

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons