Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Winnaar 2012

Vijftiende IJ-prijs naar chef-dirigent Mariss Jansons en algemeen directeur Jan Raes:

‘De IJ-prijs is vanzelfsprekend voor heel het Koninklijk Concertgebouworkest’

Op 11 oktober werd in het Amsterdamse Concertgebouw de IJ-prijs 2012 uitgereikt. Voor een volle concertzaal prees burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan de winnaars: Chef-dirigent Mariss Jansons en Algemeen directeur Jan Raes van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO).

De IJ-prijs, een initiatief van de gemeente Amsterdam en PwC, wordt jaarlijks toegekend aan personen die een duidelijke bijdrage hebben geleverd aan de internationale profilering en de economische, maatschappelijke en culturele ontwikkeling van de stad Amsterdam. Anita Nijboer, jurylid en vestigingsleider van PwC-kantoor Amsterdam, introduceerde de IJ-prijs voor de genodigden.

Evenwicht artistieke en zakelijke belangen

Vanaf het podium roemde burgemeester Van der Laan chef-dirigent Mariss Jansons, die wegens gezondheidsproblemen afwezig was, voor zijn ‘zorgvuldige werkwijze en perfectionisme’. Van der Laan stelde dat algemeen directeur Jan Raes er uitstekend in slaagt om ‘het evenwicht te bewaren tussen de artistieke en zakelijke belangen van het orkest’. Hij wees er vervolgens op hoe het KCO de deuren naar het internationale bedrijfsleven weet te openen, in Amsterdam en op economische missies in het buitenland: ‘Na ontroering om de muziek ontstaat er ruimte voor een open gesprek.’

In zijn dankwoord onderstreepte Raes, mede namens Jansons, dat de IJ-prijs bestemd is voor heel het KCO. Raes: ‘Het doet mij deugd te merken dat niet alleen ons streven naar de hoogste kwaliteit maar ook onze nieuwe zakelijke initiatieven worden opgemerkt.’ Het juryrapport prijst hoe Raes de afgelopen jaren de zakelijke poot van het orkest heeft versterkt, nieuwe sponsors aantrok en internationale contacten uitstekend weet te benutten voor het KCO.

Pabo-studenten naar KCO

Het geldbedrag van vijftienduizend euro dat verbonden is aan de IJ-prijs, wil Raes besteden aan een programma om pabo-studenten – in opleiding tot docent in het basisonderwijs – uit te nodigen voor concerten van het KCO. Raes: ‘In een tijd dat muziekonderwijs in de verdrukking komt, zijn dit de toekomstige ambassadeurs van de kunsten.’
 

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons