Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Winnaar 2008

Ally Derks

Oprichter IDFA

Iedereen die gelauwerd wordt voor zijn werk, zegt het: 'Zonder mijn medewerkers ben ik nergens'. Zo ook Ally Derks, directeur van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Derks ontving de IJ-prijs omdat zij met het IDFA een duidelijke bijdrage heeft geleverd aan de promotie van de stad Amsterdam.

Derks is vanaf de oprichting van het IDFA in 1988 het gezicht van het festival, dat in de loop van zijn 21-jarig bestaan is uitgegroeid tot het belangrijkste documentairefestival ter wereld. Trok de eerste editie krap 3000 bezoekers, in 2007 waren dat er zo’n 150.000. Het IDFA is ook een belangrijke ontmoetingsplek voor regisseurs, producenten, kopers en financiers.

Het festival wordt tegenwoordig bezocht door zo’n 2500 professionals uit de filmwereld. 'Derks is een absolute expert op het gebied van documentaires, niemand heeft er zoveel gezien als zij', zei burgemeester Job Cohen bij de uitreiking. 'Ze kent ook iedereen in de documentairewereld en heeft een groot internationaal netwerk opgebouwd. Ze is een gepassioneerde en sterke leider die mensen weet te inspireren. Zonder Derks was het IDFA nooit geworden wat het nu is.'

Ally Derks besteedde het geldbedrag om een filmzaal te realiseren in het permanente kantoorpand van IDFA. Deze zaal wordt intensief gebruikt voor vertoning van documentaires voor o.a. jury’s, selectievergaderingen, IDFA-workshops, researchdoeleinden en gesprekken met producenten/regisseurs.

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons