Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Winnaar 2006

Bob Pinedo

Oprichter VUMC Cancer Center Amsterdam

Bob Pinedo was tot 2008 hoogleraar Geneeskundige Oncologie aan VU medisch centrum. Hij is de grondlegger van het VUmc Cancer Center Amsterdam, dat in 2006 zijn deuren opende. Hij won de IJ-prijs omdat hij Amsterdam als internationaal hoogwaardig kenniscentrum op het gebied van kankeronderzoek op de kaart heeft gezet.

Bob Pinedo wijdde zich meer dan dertig jaar aan kanker en aan de bestrijding ervan. Zowel bij onderzoek naar kanker als de best mogelijke zorg voor patiënten ligt zijn hart. In het VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA) heeft hij dit bij elkaar gebracht: onderzoek en behandeling van patiënten zijn er geïntegreerd. Zo wordt er in het CCA zogenaamd translationaal onderzoek gedaan. Onderzoek dat kennis over kanker vertaalt naar de behandeling van een patiënt. “In het CCA doen we onderzoek met bloed en weefsel van de patiënt. Dat leidt tot een betere diagnostiek. En hoe beter de diagnose, hoe beter de behandeling.”

Het geld van de IJ-prijs heeft Pinedo daarom in het zogenaamde proteomicsonderzoek gestopt, oftewel eiwitonderzoek. Kanker verandert namelijk het eiwitspectrum van een mens. In kaart brengen van die veranderingen, biedt mogelijkheden om kanker vroeg op te sporen en de behandeling te verbeteren.

Pinedo heeft al veel onderscheidingen gekregen voor zijn werk, bijvoorbeeld de Dr. Josef Steiner Award, ook wel de ‘Nobelprijs voor de oncologie’ genoemd en de Spinoza Award, de Nederlandse ‘Nobelprijs’ voor de wetenschap.

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons